Analys: Vaccinerna verkar hjälpa även mot mutationerna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De nya muterade virusvarianterna är oroande, men än är det oklart hur mycket mer de smittar. Och vaccinerna verkar hjälpa även mot de nya varianterna, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Smittläget i Sverige har sett bra ut under några veckor, även om minskningen nu har avstannat. Att vi också har fått spridning av de nya virusvarianter som upptäckts i Storbritannien och kanske även den från Sydafrika är oroande. Folkhälsomyndigheten varnar för en tuff tid framöver.

Men än är det fortfarande osäkert hur mycket mer smittsamma de nya varianterna faktiskt är, enligt virusforskaren Ali Mirazimi.

I länder som har stor spridning av de nya varianterna, som Storbritannien, Danmark och Sydafrika, har smittspridningen gått ner de senaste veckorna, vilket kan tala för att de nya varianterna inte har så stor effekt som befarat.

Kan finnas många förklaringar till minskningen

Men enligt Ali Mirazimi kan det finnas andra förklaringar till minskningen, som inte har med de nya varianterna att göra. Många i befolkningen har haft infektionen och är immuna, vaccineringen är igång och de restriktioner som införts mot smittan efterföljs.

I Sverige får vi avvakta utvecklingen innan vi vet hur mycket de nya varianterna kommer påverka oss. Samtidigt har vaccineringen påbörjats – och där finns många ljusglimtar.

Modernas och Pfizer/Biontechs vaccin ger ett mycket högt skydd mot att bli sjuk i covid-19, men det har varit oklart om man fortfarande kan få viruset, och smitta vidare efter vaccineringen.

Israel har nu vaccinerat över 40 procent av sin befolkning, främst med Pfizer/Biontechs vaccin, och där syns nu en tydlig minskning av dödstal, sjukhusinläggningar och nya fall, vilket tyder på att Pfizers vaccin har en stor effekt även på smittspridningen.

Sydafrika har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin

Bolagen bakom de tre vaccin som är godkända för användning i Sverige, Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca, säger alla att deras sprutor fungerar mot den brittiska varianten av viruset. För den sydafrikanska varianten är läget mer osäkert.

Moderna säger att deras vaccin bör fungera, baserat på laboratoriedata, men data från två andra vaccintillverkare; Novavax och Janssen, visar att deras vaccin visserligen är verksamma, men mindre effektiva jämfört med andra virusvarianter. Och Sydafrika har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin, efter osäkerhet om hur högt skydd deras sprutor ger mot den nya varianten.

Men enligt virusforskaren Ali Mirazimi verkar samtliga vacciner, om än i olika verkningsgrad, ändå fungera mot det som är viktigast: att skydda människor från svår sjukdom, vilket kan leda till sjukhusinläggningar och död.

Skyddet gäller alla varianter av coronaviruset – även de nya, dock som sagt med olika verkningsgrad. Han betonar att betydligt mer data behövs för att dra säkra slutsatser om den sydafrikanska varianten, liksom en annan ny variant som nyligen upptäckts i Brasilien.

”Riskerar tredje våg”

Den närmaste tiden kan bli dramatisk. Om smittspridningen tar fart igen kan vi mycket väl få en tredje smittvåg. Därför gäller det att hålla i och fortsätta att följa restriktionerna – och att vaccinera så många som möjligt under tiden. 

De kommande veckorna väntas vaccinleveranserna öka rejält till Sverige, även om förseningar kan ställa till det.

Och en ny fabrik i Tyskland ska kunna öka Pfizer / BioNtechs produktion rejält.

Det är inte en dag för tidigt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.