Genrebild. I studien visade det sig att ibuprofen passerar direkt över till fostret. Foto: TT

Värktabletter kan påverka fertiliteten

Publicerad

Kvinnor som äter vanliga värktabletter i början av graviditeten kan äventyra sina blivande döttrars framtida fertilitet. Det tror forskare efter att ha undersökt hur värksubstansen ibuprofen påverkar antalet ägg.

Substansen ibuprofen ingår i en rad vanligt förekommande värktabletter, som Ipren.

Eftersom ibuprofen kan påverka fostret avråds gravida kvinnor från att använda dessa värktabletter, framför allt under de tre sista månaderna av graviditeten. Även under de sex första månaderna bör kvinnan vara försiktig, enligt Vårdguiden 1177.

Alla kvinnor hörsammar dock inte varningarna och nu kan franska forskare visa att ibuprofen också kan påverka antalet folliklar hos flickfoster, det vill säga de påsliknande anhopningar av celler i äggstockarna som, så småningom, kommer att innehålla var sitt ägg.

Bestämt antal

Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Human Reproduction, passerar ibuprofen den så kallade placentabarriären och reducerar antalet folliklar redan tidigt under graviditeten, något som skulle kunna påverka den framtida förmågan att få barn.

– Flickor föds med ett bestämt antal folliklar i deras äggstockar och detta definierar deras reproduktiva kapacitet som vuxna, säger en av forskarna bakom studien, Séverine Mazaud-Guittot, till tidskriften.

I den aktuella studien odlade forskarna äggstocksvävnad från 185 aborterade flickfoster, 7—12 veckor gamla, och exponerade hälften av dem för olika nivåer av ibuprofen liknande dem som gravida kvinnor som tar ibuprofen kan få.

Svårt att veta

Dels visade det sig att ibuprofen passerar direkt över till fostret, dels att exponering för ibuprofen resulterade i ett drastiskt minskat antal äggfolliklar, jämfört med fostervävnad som inte exponerades för värksubstansen.

– Implikationerna av våra resultat är att ibuprofen, precis som många andra substanser, bör användas under kortast möjliga period och med minsta möjliga dos för att uppnå smärtlindring, säger Séverine Mazaud-Guittot.

Professor Hans Evers är chefredaktör för Human Reproduction och var inte inblandad i den aktuella studien. Han kallar fynden för viktiga, men säger samtidigt att det är svårt att säga om och i så fall hur antalet folliklar tidigt i fosterutvecklingen påverkar fertiliteten kanske 30 år senare.

– För närvarande är det spekulationer som kräver långa uppföljningsstudier av döttrar till kvinnor som tagit ibuprofen under de första tre månaderna av deras graviditet, säger han.

Fakta: Finns i blåsor

Äggblåsor, äggfolliklar eller bara folliklar finns i äggstockarna och är den struktur som omger den omogna äggcellen och som består av flera lager av andra celler. Den omogna äggcellen (oocyt) kan utvecklas till en äggcell som sedan, i samband med ägglossningen, kan befruktas av spermie.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.