Världens äldsta bevis för insektspollinering hittat i bärnsten

Uppdaterad
Publicerad

En 99 miljoner år gammal skalbagge och flertal pollenkorn har hittats inkapslade i en bärnsten. Fyndet är det äldsta beviset någonsin på hur insekter och blommor gynnat varandras överlevnad.

Under tidsperioden Krita (146-66 miljoner år sedan) ökade antalet blommor och blomväxter radikalt. Frågan om blomväxternas plötsliga explosion har sedan 1800-talet engagerat forskare. En allmän uppfattning har varit att insekterna spelade en avgörande roll. Men det har saknats bevis, fram tills nu.

– Det är spännande. Bärnstenen är som en tidskapsel och det här är det äldsta beviset för samspel mellan insekter och blommor, säger Vivi Vajda professor i paleobiologi. 

Tidigare okänd art

Sammanlagt hittade forskarna 62 pollenkorn som fastnat i skalbaggens hårstrån. Den fram tills nu okända skalbaggen har fått namnet Angiomordella burmitina och har en kroppsform som verkar vara speciellt anpassad till blomväxter. 

– Mönster på skalbaggens mundelar och ben passar som ett pussel med pollenkornet som i detta fall har tre skåror. Det visar att insekterna spelade en stor roll i spridning av växterna, säger Vivi Vajda. 

Insektsdöd

Vivi Vajda menar att samspelet mellan skalbaggen och blomväxten är extra viktigt med tanke på dagens insektsdöd.   

– Med varje insekt som försvinner finns antagligen en växtart som också hotas av utdöende, säger Vivi Vajda.  

Studien publicerades i tidskriften PNAS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.