Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se studenternas filmer från när Anne L’Huillier försöker föreläsa som vanligt – efter att hon fått reda på utnämningen som hon inte får avslöja i förtid. Foto: SVT/Veteskapens värld

Världens mest moderna laser lockade Anne L’Huillier till Lund

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första kvinnliga Nobelpristagare i fysik kom till Sverige när Lunds universitet investerade i en helt ny laserteknologi för 30 år sedan.

– Vi fick världens bästa laser och lyckades pricka rätt precis när en ny teknologi kom ut, säger Sune Svanberg som är fysikprofessorn som rekryterade Anne L’Huillier för 30 år sedan.

Pressmeddelandet från invigningen 1992 berättar att den nya lasern alstras av syntetisk safir doppad med titan som under extremt korta tidsrymder kan nå effektnivåer motsvarande tusentals kärnkraftverk.  

En stjärna inom laserfysik

Till invigningen bjöds Anne L’Huillier från Saclay forskningsinstitutsöder om Paris. Hon var en av de unga stjärnorna inom laserfysik. Några år tidigare hade hon upptäckt att laser kan generera extremt höga övertoner när de går genom en ädelgas. Det är en upptäckt hon nu får Nobelpriset för och som har öppnat upp ett helt nytt forskningsfält inom attosekundfysiken. En attosekund är en miljarddel av en miljarddels sekund.

Nobelpriset 2023

– Hon kom med en lastbil full med experimentutrustning som vi byggde upp och princip så fort labbet var invigt, säger Claes-Göran Wahlström, professor i atomfysik.

Han och Anne L'Huillier skulle senare bli ett par och gifta sig.

– Det var en laser som gjorde att jag kom, men det var kärleken som fick mig att stanna, säger Anne L’Huillier, Nobelpristagare i fysik

Fick samtalet men fortsatte undervisa

 Samuel Berggren var en av ungefär hundrafysikstudenter i Lund som Anne L’Huillier förläste för när hon fick reda på att hon just tilldelats forskarvärldens finaste pris. Hon valde att fortsätta föreläsningen men studenterna anade vad som hade hänt.

– Jag fick uppleva hela uppståndelsen när Nobelpris beskedet kom. Det var helt ofattbart, säger Samuel Berggren.

Spelavideon ovan för att se studenternas egna filmer från föreläsningen när Anne L’Huillier precis fått veta att hon är en Nobelpristagare, men inte får säga det till någon.

Möt årets Nobelpristagare på SVTplay och Vetenskapens värld i SVT2 4/12 kl 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet