”Förlossningarna går snabbare i vatten” säger barnmorskan och doktoranden Hanna Ulfsdottir. Arkivbild. Foto: TT

Vattenförlossning kan minska risken för skador

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvinnor vill föda i vatten. För kvinnan kan det ge naturlig smärtlindring och minska risken för förlossningsskador, visar den första svenska studien av vattenförlossningar.

I den första svenska studien om vattenförlossningar har drygt 300 förlossningar i vatten jämförts med lika många vanliga förlossningar.

Barnmorskan och doktoranden Hanna Ulfsdottir som gjort studien vid Sophiahemmets högskola, kan konstatera flera fördelar med att föda i vatten.

– Vi har sett att kvinnorna får färre bristningar i underlivet. Vattnet ger god smärtlindring och gör det möjligt för den födande kvinnan att röra sig på ett bra sätt under förlossningsarbetet, berättar hon.

– Och förlossningarna går snabbare i vatten trots färre så kallade interventioner som att ta hål på fosterhinnan eller ge smärtstimulerande dropp.

Men än så länge vet vi för lite om riskerna för barnet. Det menar Mia Ahlberg, ordförande för svenska Barnmorskeförbundet.

– I den här studien ser man ingen skillnad mellan hur barnen mår i de olika gruppern. Men studien är för liten för vi ska kunna uttala oss om hur vattenförlossning påverkan barnet, säger hon.

Ett BB erbjuder vattenförlossning

Madelene Sundberg i Ystad födde sitt barn hemma i ett stort badkar fyllt med varmt vatten. Hon är själv barnmorska och arbetar på det enda BB i landet som erbjuder vattenförlossningar, BB Ystad.

– Jag valde att föda i vatten för jag tror på den smärtlindrande metoden. Det blev en väldigt bra förlossning och min upplevelse stärker mig i min uppfattning att vatten är en mycket bra förlossningsmetod, säger hon.

I dag är det alltså bara BB i Ystad som erbjuder kvinnor att föda i vatten i Sverige, men i många andra länder är vattenförlossning relativt vanligt. Och efterfrågan på möjligheten att föda i vatten ökar nu i Sverige. Det har fått Barnmorskeförbundet att utreda om inte fler BB:n i landet bör införa den möjligheten, en utveckling som forskaren bakom den nya studien stödjer helt.

Kontroversiell förlossning i Sverige

– Min studie är ganska liten men den stämmer väl överens med andra internationella studier som också visar att fördelarna är många, så länge det handlar om friska kvinnor och okomplicerade förlossningar, säger Hanna Ulfsdottir.

Om något tillstöter under förlossningen måste kvinnan snabbt upp ur badet, understryker forskaren Hanna Ulfsdottir. Bara kvinnor med helt normala graviditeter där man inte vill ha medicinsk smärtlindring bör föda i vatten.

Att föda i vatten har varit mycket kontroversiellt i Sverige de senaste åren. Skälet är att för ungefär 25 år sen dog ett spädbarn efter en hemförlossning som skedde i vatten. Exakt varför barnet dog är inte helt klarlagt, men Socialstyrelsen gick direkt ut och avrådde från vattenförlossningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.