Förmodligen sov våra förfäder ungefär lika mycket som vi gör idag, trots att de levde utomhus. Foto: Josh Davimes/Fredrik Sandberg/TT

Vi sover mer, inte mindre, än våra förfäder

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att tro att det moderna samhället med högt tempo och blinkande ljus är det som orsakat att många sover lite. Men nu visar det sig att även naturfolket är riktiga nattugglor.

Det har länge pratats om att vi sover för lite och att det tillstor del beror på att vi numera kan tända lampor eller slå på en TVnär det blir mörkt ute. Men en grupp forskare som studeratjägarfolk som lever utanför det moderna samhället i Afrika ochSydamerika har kommit fram till att de inte går och lägger sig såfort solen går ner och går upp när den stiger igen, utan att desover ungefär lika länge som vi gör idag.

– Idén om att vi har förlorat mycket sömn i vårt moderna samhälleutmanas av att de här stammarna sover så pass lite som de gör,säger Jerome Siegel vid Semelinstitutet för sömnforskning vid UCLAoch huvudförfattare av rapporten.

Forskarna utrustade stammedlemmarna med armband som mäter aktivitetoch en del andra faktorer, som till exempel ljus i omgivningen ochkom fram till att de istället för de rekommenderade 8 timmarna pernatt sov i snitt 6,6 timmar per natt.

Något annat som visade sig var att de inte gick och la sig närsolen gick ner, utan i snitt tre timmar efter solnedgången. De gickheller inte upp direkt i samband med soluppgången, utan oftastungefär en timme tidigare än så.

Slutsatsen som forskarna dragit är att sömnen inte är särskilt tättknuten till solljus, eftersom varken tiden då sömnen påbörjadeseller när den avslutades var särskilt konsekventa i förhållandetill soluppgång respektive solnedgång, utan att det istället ärknutet till den kallaste delen av dygnet.

– Det här är förstås väldigt omvälvande för oss som anser attsolljuset är viktigast för sömnen, säger Torbjörn Åkerstedt,professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Liten betydelse för ”moderna” människor

Eftersom att stammarna befann sig på olika kontinenter och intehaft kontakt med varandra kunde forskarna dra slutsatsen att derassömn följde naturliga mönster snarare än kulturella. Men vilkenbetydelse naturliga sömnmönster har för människor i detindustrialiserade samhället är oklart.

– I dagens samhälle berörs vi inte av temperatursvängningar överhuvud taget, och då är det klart att solljuset är otroligt viktigtför att ställa den biologiska klockan, säger Torbjörn Åkerstedt.

Men trots det hoppas forskarna att det här ska kunna leda till enutveckling inom behandlingen av sömnproblem i det västerländskasamhället. Detta eftersom att man tidigare fokuserat mer på ljus äntemperatur.

Rapporten publiceras i tidskriften Current Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.