En politiker från vänsterpartiet Nowa Lewica bär en t-shirt med ”Kvinnostrejk” tryckt över bröstet i samband med att polska underhuset debatterar den kontroversiella abortlagen. Foto: Radek Pietruszka/TT

Polska regeringen vill förbjuda aborter

Publicerad

Mitt under coronapandemin väntas det polska parlamentet rösta om två kontroversiella lagförslag. Det ena innebär i praktiken ett totalförbud mot aborter och det andra kriminaliserar sexualundervisning som riktas till barn och ungdomar. Eftersom alla folksamlingar är förbjudna uppmanar nu människorättsorganisationer i stället till protestaktioner online för att stoppa lagarna.

Tusentals aktivister har postat selfies under hashtaggarna #ProtestAtHome eller #StrajkKobiet (kvinnostrejk) på sociala medier för att få fram sitt budskap till parlamentarikerna. En del har ställt sig med en skylt framför parlamentsbyggnaden sejmen i Warsawa, på behörigt avstånd från meddemonstranter.

Regeringen kritiseras – driver igenom lagen under coronakrisen

Andra valde att protestera från sina bilar och cyklar utrustade med skyltar och tutor, vilket fick polisen att hota med böter via megafoner. En namninsamling online mot lagförslagen har redan samlat in omkring 700 000 underskrifter.

– Försöken att driva igenom de här besinningslöst bakåtsträvande lagarna skulle vara skamliga när som helst, men att utnyttja coronakrisen för att forcera igenom dem är skandalöst. De här lagförslagen underblåser rädsla och okunskap, och begränsar ytterligare aborträtten för kvinnor i ett land som redan nu har en av Europas hårdaste abortlagstiftningar, säger Draginja Nadazdin, Amnesty Internationals Polenchef.

Men enligt nyhetsbyrån AP förnekar regeringsföreträdare att tidpunkten för omröstningen är vald med tanke på coronaläget, utan hänvisar i stället till stadgade procedurer i parlamentet.

Lagförslag i praktiken ett totalförbud mot aborter

I dag tillåts abort i Polen endast vid våldtäkt, incest, om fostret är allvarligt skadat eller om moderns liv och hälsa hotas. Det nya lagförslaget innebär ett förbud av abort för foster som kan påvisas ha fosterskador. Men det skulle i praktiken fungera som ett totalförbud eftersom 98 procent av alla aborter i Polen görs av just den anledningen.

När det högernationalistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa efter ett medborgarinitiativ med fler än 100 000 namnunderskrifter försökte få igenom ett abortförbud 2016 tog sig tiotusentals människor ut på gatorna för att demonstrera. Den gången ledde massprotesterna till att regeringen drog tillbaka förslaget. 

President Andrzej Duda har sagt att han är beredd att stötta det nya lagförslaget om abort. Duda är Lag och Rättvisas kandidat i det kommande presidentvalet i maj, ett val som kritiker menar borde skjutas upp på grund av coronakrisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer