Ylva Johansson: ”Vi måste ha ett fungerande återvändande-system”

Uppdaterad
Publicerad

EU har svårigheter att få dem som fått avslag på sin asylansökan att återvända till ursprungslandet. Ungefär en tredjedel återvänder, enligt en rapport som kom på onsdagen. En siffra som rimmar illa med EU:s ambitioner för en ny gemensam migrationspolitik.

Ett nej ska vara ett nej, det är budskapet från EU-kommissionen. Det är en utmaning, konstaterar rapporten som kom på onsdagen.

”Måste få till ordentliga avtal”

Av dem som får avslag på sin asylansökan i EU återvänder ungefär en tredjedel till ursprungslandet och av dem så är det mindre än 30 procent som gör det frivilligt.

– När det gäller hur medlemsländerna kan förbättra sitt arbete, så är det att se till att ett avslagsbeslut kommer samtidigt med ett återvändandebeslut, så det inte blir ett stort glapp därimellan, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migrationen.

– Och de måste ta kontakt med ursprungslandet för att be dem om det stöd som behövs för till exempel resedokument eller identifikation. När det gäller ursprungsländerna så handlar det om att vi måste få till ordentliga avtal som säkerställer att de inte förhalar de här processerna.

”Måste ha ett fungerade återvändandesystem”

Mellan januari och november förra året kom 110 000 människor irreguljärt till Europa. Både EU:s gränsbevakning Frontex och gränspolisen i vissa medlemsländer har kritiserats för så kallade push backs – att människor avvisas utan att ha fått chansen att söka asyl.

– Rätten att söka asyl är fundamental. Människor har rätt att få sin sak prövad. Men det hänger ihop också med att vi måste ha ett fungerande återvändandesystem. Och det är därför jag lägger så mycket fokus just nu på återvändande, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.