Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Debattinlägg

Åkesson: ”Dags för Kristersson att redogöra för var Moderaterna står”

”Om Moderaterna verkligen har för avsikt att fortsätta Allianssamarbetet efter valet bådar det inte gott för de som vill att Sverige ska ha en ansvarsfull invandringspolitik. Det är minst sagt på tiden att Ulf Kristersson tar tillfället i akt att redogöra för vilken invandringspolitik det svenska folket har att vänta sig från hans parti efter valet”, skriver Jimmie Åkesson (SD).

Om debattören

Jimmie Åkesson
Partiledare Sverigedemokraterna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det mesta tyder på att invandringen kommer att bli den stora frågan inför valet i år.

En hälso- och sjukvård i fritt fall, kraftigt ökad otrygghet, rekordmånga utanförskapsområden, akut bostadsbrist och uteblivna, fundamentala välfärdssatsningar är bara ett axplock av de företeelser som numera är att betrakta som naturliga inslag i Sverige.

Detta samtidigt som vi lägger astronomiska belopp på invandring av företrädesvis yngre män – en invandring som urholkar vårt land både socialt, kulturellt och ekonomiskt.

Detta har lett till att Sverige börjat slitas isär. Vårt lands sammanhållning är inte längre vad den en gång var, och för varje dag som går börjar allt fler svenskar undra åt vilket håll Sverige egentligen är på väg.

Ikväll kommer jag att möta Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en debatt om svensk invandringspolitik.

Sverigedemokraterna är sannolikt inte de enda som ansett att Moderaternas hållning i frågan varit väldigt otydlig såhär långt. 

Det är minst sagt på tiden att Ulf Kristersson tar tillfället i akt att redogöra för vilken invandringspolitik det svenska folket har att vänta sig från hans parti efter valet.

Med tanke på alla de samhällsproblem vi idag står inför är det tydligt att Sverige inte har råd med ytterligare fyra år av den oansvariga migrationspolitik som drevs av Moderaterna sist de satt i regeringsställning.

Av den anledningen blev nog många positivt överraskade av partiets helomvändning i slutet av 2016, där man tydliggjorde avsikten att förespråka en betydligt mer återhållsam politik på området i framtiden.

Även om Alliansen – med Moderaterna i spetsen – i allra högsta grad har ett delansvar för den oacceptabla situationen vi ser i Sverige idag, så är det trots allt positivt att många nu säger sig ta avstånd från Reinfeldts politik.

Frågan som vi däremot ställer oss är om Moderaterna verkligen har lärt sig av sina misstag? Tidigare i år gick partiets migrationspolitiske talesperson ut med att en årlig invandring på cirka 25 000 personer är att betrakta som en ”normal” nivå för Sverige.

Även ett tidigare uttalande har indikerat på ett mål mellan 20 000 och 30 000 personer årligen – det vill säga ungefär samma historiskt höga nivåer som vi såg under den förra Alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Ulf Kristersson har även själv tagit avstånd från idén om att tydligare redovisa vad invandringen till Sverige faktiskt kostar svenska folket.

Nu står vi dessutom inför ett läge där en av Moderaternas främsta samarbetspartners, Centerpartiet, tillkännagett att de kommer släppa igenom regeringens ogenomtänkta förslag att låta 9000 ensamkommande afghanska män att stanna i Sverige, till en kostnad uppemot tre miljarder(!) kronor.

Om Moderaterna verkligen har för avsikt att fortsätta Allianssamarbetet efter valet bådar det med andra ord inte gott för de som vill att Sverige ska ha en ansvarsfull invandringspolitik.

Eftersom Moderaterna gång på gång uteslutit ett samarbete med Sverigedemokraterna verkar det därmed inte uteslutet att den destruktiva utvecklingen kommer tillåtas fortsätta förändra Sverige till det sämre ifall deras parti skulle komma till makten efter valet.

Min förhoppning är att dock att Ulf Kristersson själv förstår allvaret i den situation Sverige står inför, och kan ge ett tydligt besked gällande en av vår tids stora frågor.

Vi menar att det svenska folket, en gång för alla, förtjänar att veta hur vårt lands framtid ser ut.
 Fotnot: I Agenda den 29 april kl 21.00 möts för första gången Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en tv-duell.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.