År 1994 fick 6 100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de 16 400. Foto: Gorm Kallestad/TT

Bakgrund: Personlig assistans och lagen om LSS

Många är oense om hur LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, ska tolkas. Våren 2016 tillsatte regeringen en utredning av LSS för att göra en total översyn – utredningen kommer att presenteras efter valet.

 • LSS-reformen infördes 1994 av regeringen Bildt. Lagen var tänkt för personer med omfattande funktionsnedsättningar för att de skulle få möjlighet att leva som andra och själva kunna bestämma över sina liv.
   
 • Man kan ansöka om personlig assistans om man är under 65 år, har en utvecklingsstörning eller annan varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp med grundläggande behov som hygien, att äta, klä sig eller kommunicera.
   
 • Den statliga ersättningen från Försäkringskassan är till för dem med hjälpbehov över 20 timmar per vecka. Kommuner ska stå för assistansen för dem med mindre behov än 20 timmar per vecka.
   
 • År 1994 fick 6 100 personer statlig assistansersättning. 20 år senare var de 16 400.
   
 • Mellan år 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder kronor, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period. Trots att man skärpte reglerna för att få personlig assistans, steg kostnaderna.
   
 • Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna. Samma år minskade utgifterna för den statliga ersättningen till 21,5 miljarder.
   
 • Under våren 2016 tillsatte regeringen Löfven en utredning av LSS för att göra en total översyn. Utredningen har tidigare fått kritik från handikapprörelsen, bland annat för förslaget att funktionshindrade barn under tolv år inte ska ha rätt till personlig assistans.
   
 • Kommunerna bedöms ha fått ökade kostnader sedan allt fler fått avslag på statlig assistans och ansvaret för hjälpen hamnat hos kommunerna istället.
   
 • Regeringens utredning av LSS ska vara klar den 15 december i år.

Källor: SVT Nyheter, Regeringskansliet, TT, Försäkringskassan

Lagen om LSS väcker debatt. Nationalekonomen Micael Kallin skriver om assistansersättning i debattartikeln ”Minska skillnaderna i stöd till funktionshindrade”. I inlägget ”Personlig assistans – den enda socialförsäkring som ständigt ifrågasätts” skriver författaren Annika Taesler om livet med personlig assistans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer