Trots hårdare regler fortsätter utgifterna för assistansersättning att öka med flera miljarder kronor. Foto: TT

Skenande kostnader för assistansersättning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man under flera år skärpt reglerna för att få personlig assistans, så fortsätter kostnaderna att skena, och det rör sig om miljardbelopp. Det visar SVT Nyheters granskning av hjälpen till funktionshindrade.

Assistansersättning är den ersättning som personer med svår funktionsnedsättning får för att anlita personliga assistenter.

Nya siffror som SVT Nyheter tagit fram visar att utgiften bara för månaden oktober har ökat från 830 miljoner 2002 till 2,5 miljarder i år – den högsta oktobersiffran hittills. Det beror inte på att fler får assistansersättning, utan på att de som får assistans fått rätt till fler hjälptimmar.

Och budgetposten för assistansersättning beräknas i år stanna på över 30 miljarder.

Andersson: Dämpa kostnadsökningarna

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är kostnaden för assistansersättningen för stor. Den nya flyktingsituationen gör att hon vill få ner kostnaden, sa hon på en pressträff i oktober.

– Det handlar också om att dämpa kostnadsökningarna på andra områden, vi måste få ner kostnaderna för sjukförsäkringen och assistansersättningen, säger Andersson.

Reglerna har skärpts

Ändå har reglerna för att få assistansersättning skärpts. Det handlar bland annat om hårdare krav på medicinska underlag och omprövningar av behoven vartannat år. Stora åtgärder har satts in för att få stopp på fusk och överutnyttjande. Men trots hårdare regler fortsätter utgifterna för assistansersättning att öka.

Detta är en del i SVTs granskning av LSS och Assistansersättningen. Vet du mer? Kontakta våra reportar!

Fotnot: Jämförelsen mellan 2002 och 2015 är i löpande priser.

Assistansersättning är den ersättning som personer med svår funktionsnedsättning får för att anlita personliga assistenter.

För att få personlig assistans ska den som söker ha en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp för att klara sina grundläggande behov, det vill säga vanliga saker som att tvätta sig, klä på sig, prata med andra, äta eller gå på toaletten.

Den som söker måste vara under 65 år.

Den som fått assistans får själv välja vem som ska anordna assistansen. Det kan vara kommunen, ett kooperativ eller ett assistansföretag.

Ersättningen är 284 kronor för varje assistanstimme.

Om du behöver assistans i mer än 20 timmar i veckan så är det Försäkringskassan som gör bedömningen och betalar all tid över 20 timmar per vecka.

I dag är det 16.000 personer som får assistansersättning och det kostar ungefär 30 miljarder.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar LSS

Mer i ämnet