Barn- och äldreminister Lena Hallengren berättade på en presskonferens i dag att regeringen tar bort besparingskravet på assistansutredningen. Foto: TT

Regeringen tar bort sparkrav på personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen backar och tar bort sparkravet i utredningen om LSS. Det handlar bland annat om vilka personer med funktionsnedsättning som ska ha rätt till assistans.
– LSS-utredningens besparingskrav tas bortn, säger barn- och äldreminister Lena Hallengren.

Våren 2016 tillsatte regeringen en utredning för att göra en total översyn. LSS är lagen som reglerar stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

Utredningen har tidigare fått hård kritik från handikapprörelsen, bland annat för förslaget att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans. Något som SVT tidigare rapporterat om.

Hård kritik

Bakgrunden till utredningen är att regeringen 2016 uppmanade Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna för assistansersättning. I regleringsbrevet till Försäkringskassan inför 2017 togs ordet ”bryta” bort, men regeringen bad myndigheten att ha särskilt fokus på den ökande timutvecklingen.

Besluten ledde till hård kritik från handikapprörelsen, som hänvisade till flera fall där assistansersättningen tagits bort.

Nu har regeringen bestämt att besparingskravet ska tas bort från utredningen.

– Det har skapat en stor oro bland de människor som är berörda, säger Lena Hallengren.

– Utredaren ska se över hur man kan ändra assistansen. Men besparingskravet ligger inte längre kvar hos utredaren. Fokus hos utredaren ska vara att presentera en tydligare, modernare lagstiftning. 

”Andning ett grundläggande behov”

Maria Persdotter, förbundsordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, välkomnar beskedet.

– Det här har vi krävt länge, men det kommer inte att räcka, säger hon till SVT.

– Det är bra att besparingskravet plockas bort, men det hjälper inte här och nu.

Hon menar att det kommer att ta tid innan utredningen är klar och att många kommer att fara illa under tiden.

– Det som behövs är att man måste återupprätta LSS intentioner. Det fanns en tanke med assistansen att människor skulle kunna leva självständiga fria liv och det har luckrats upp i åratal.

Vad kan man göra nu?

– Det kom en väldigt viktig dom i Högsta förvaltningsdomstolen att man får räkna sondmatning som ett grundläggande behov. Det är fullständigt självklart att andning också ska vara ett grundläggande behov och att man ska få assistans för andningshjälp.

– Man måste också se till att hela den personliga assistansen blir statlig och inte som det är nu att det delas mellan stat och kommun och det gör att man puttar folk mellan sig.

Presenteras efter valet

Utredningen får också längre tid på sig och ska presentera sitt resultat den 15 december i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar LSS

Mer i ämnet