Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)Debattinlägg

”Turkiet och Ryssland behöver varandra”

Publicerad
OPINION ·

”På lång sikt finns inga förutsättningar för att opålitliga Putin och Erdogan bibehåller goda relationer”, skriver Kurdo Baksi.

Om debattören

Kurdo Baksi
Författare och samhällsdebattör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Glöm inte Aleppo! Glöm inte Syrien! Allahu akbar [Gud är större]. Så länge våra bröder inte befinner sig i trygghet kommer ni aldrig befinna Er i trygghet. Backa! Backa! Endast döden kan ta mig härifrån!

Var och en som har skuld i detta förtryck, ska betala priset! Vi är de som svurit trohet mot Muhammed att bedriva jihad!”

Ovanstående ord fällde den 22-årige turkiske polisen efter att ha mördat Rysslands ambassadör Andrej Karlov på en fotoutställning i Turkiets mest bevakade stadsdel Cankaya i Ankara.

Mördarens första och sista meningar sammanfattar relationerna mellan Turkiet och Ryssland väl.

”Glöm inte Aleppo” innehåller besvikelse över att Aleppo har tagits av den syriske despoten Bashar al Assad trots att Turkiets president Recep Tayyip Erdogans hjärntvättat turkarna med att Aleppo aldrig ska falla.

Att östra Aleppo föll häromdagen, efter att Turkiet slutit ett avtal med Vladimir Putins Ryssland om att landet ska dra tillbaka stödet till jihadistiska väpnade grupperna i Aleppo, torde inte vara en hemlighet vid det här laget.

I gengäld fick Turkiet ockupera staden Al Bab som binder de tre kurdiska kantonerna som utropat en federalstat i syriska Kurdistan med 3.2 miljoner kurder och kanske uppemot en miljon assyrier, syrianer, araber och turkmener.

Och denna kurddominerade federalstat har 911 kilometers gräns med Turkiet, som brutalt förtrycker kurderna inom sina gränser.

I Erdogans anti-kurdiska ideologi ingår också att överge jihadister, som man sedan 2012 försörjt med underrättelser, vapen, medicin och mat trots att Turkiets ekonomin förvärrrats kraftigt.

Turkiet har islamiserats efter Erdogans islamistiska och västfientliga retorik som omvärlden har blundat för.

Mordet på den ryske ambassadören i Ankara är en signal till Erdogan:

Du kan inte samarbeta med Putin som dagligen dödar våra sunni-islamistiska vänner! Du måste välja sida! Att mördaren är polis skrämmer förstås Erdogan som än mindre kommer lita på sina poliser och militärer.

Kommer ambassadörsmordet påverka relationerna mellan Turkiet och Ryssland på kort eller lång sikt?

På kort sikt påverkas inte relationerna mellan länderna eftersom länderna behöver varandra ganska mycket.

Putin är oerhört glad för att ha lyckats så split i NATO-alliansen och kan med Turkiets tystnad hjälpa diktatorn Bashar al Assad att eliminera alla möjliga syriska oppositionella syriska grupper.

Å sin sida behöver Turkiet Putin för att så snabbt som möjligt krossa den kurdiska federalstaten i Syrien innan den får en eventuell internationell status före eller under en eventuell delad Syrien.

Ett annat mål för Erdogan är att med en Ryssland-flirt tvinga USA och Trump att göra som Erdogan vill i Melllanöstern. Ekonomiskt är Ryssland också viktigt för Turkiet.

Det så kallade 15-juli militärkuppförsöket, de återkommande självmordsattentaten runt om i Turkiet och Erdogans häsnynslösa krig i de kurdiska områdena har slagit hårt mot den turkiska turismen.

På lång sikt finns inga förutsättningar för att opålitliga Putin och Erdogan bibehåller goda relationer.

Ryssland har vid flera tillfälllen krävt att syriska-kurder ska representeras i FN:s Genève-förhandlingar om Syrien, vilket betyder att Ryssland ännu inte gett besked om sin syn på kurdfrågan.

Och förr eller senare kommer Putin tvingas välja mellan al Assad och och Erdogan, oavsett hur utvecklingen i Syrien ser ut. Man behöver inte vara ett orakel för att gissa att Putin slutar svara i telefon när Erdogan ringer.

Och om Trump anammar Erdogans anti-kurdiska politik kommer Erdogan aldrig behöva ringa Putin!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet