Sverige
Arkivbilder: Midsommarfirande, Malmöpolisen beslag av en del av de vapen som togs i beslag i Malmö under 2015. Foto: Björn Lindgren, Henrik Holmberg / TT
Debattinlägg

”Sverige – varken paradis eller helvete”

Opinion ·

”Malmö förvandlas till ett slagträ mot invandring, islam och solidaritet. Ingen av dem som sprider den närmast postapokalyptiska malmöbilden har Malmös bästa för ögonen. Detta måste faktiskt få ett slut”, skriver Nils Karlsson (MP).

Om debattören

Nils Karlsson
Kommunalråd i Malmö (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Bilden av Sverige och Malmö är onekligen speciell. Eller snarare bilderna av Sverige och Malmö är speciella.

Malmö beskrivs inte sällan som ett kreativt paradis, en ekonomisk motor som lyckats vända en industrikris till ett blomstrande paradis för företag, ungt, vackert, kulturellt, havsnära, och rent allmänt Sveriges roligaste stad.

Andra beskriver Malmö som helvetet på jorden.

Ett misslyckat mångkulturellt experiment som urartat till ständiga mord, våldtäkter, obligatorisk knarkförsäljning, bilbränder och skjutningar, och en plats där icke-muslimer jagas längs gatorna av sabelbeväpnad shariapolis och det enda som lyser upp gatorna är de brinnande bilarna.

Som Malmöbo är det helt omöjligt att känna igen sin stad från någon av beskrivningarna. Malmö är såklart vare sig ett paradis eller helvete. Det finns problem i Malmö. Och inget av dessa problem löses genom att förljugna bilder av staden får fäste.

När USA:s president Trump, förvisso under ett offentligt möte där han framstår som mer skogstokig än vanligt, lyfter fram Sverige som ett avskräckande exempel på vad som kan hända om man tillåter invandring så är hans internetbaserade fanclub inte sen att leverera Malmö som själva sinnebilden av katastrofen Sverige.

Malmö förvandlas till ett slagträ mot invandring, islam och solidaritet.

Malmö blir ett vapen i händerna på människor med en rasistisk, protektionistisk, eller auktoritärt nationalistisk agenda. Ingen av dem som sprider den närmast postapokalyptiska malmöbilden har Malmös bästa för ögonen. Detta måste faktiskt få ett slut.

Problemet med båda de motstridiga bilderna av Malmö är att de innehållet korn av sanning. Den med bara brinnande bilar och shariapoliser ligger såklart längst från sanningen men det finns ändå en kärna av sanning inlindad i lögnen och det är denna kärna som gör att den kan få fäste.

Allt jag begär är lite jävla nyansering.

På Twitter, kanske inte platsen för världens mest nyanserade debatter, dyker så ett erbjudande upp. En av de mest populära rasisterna på Twitter, @prisonplanet, är så övertygad om Malmös livsfarlighet att han erbjuder varje journalist som har en inte odelat negativ bild av staden fri resa och boende för den som vågar åka hit. Stort misstag.

Det dröjde inte många minuter förrän hundratals journalister erbjudit sig att åka.

Jag passade på att skriva att jag, eftersom jag är kommunalråd i Malmö, gärna träffar de journalister som nappar på erbjudandet för att på så sätt bidra med en mer rimlig bild av Malmö än den som brukar spridas i utlandet. @prisonplanet, han heter tydligen Watson i verkligheten och är redaktör på den högerextrema siten Infowars (som Avpixlat fast med begåvade skribenter), modifierade snabbt sitt erbjudande till att bara gälla en journalist.

Journalisten heter Tim Pool och han kommer i dag, torsdag, till Malmö.

Jag hoppas han låter sig inspireras av de många malmöbor som kommenterar hans Twitter med tips på de mer fantastiska delarna av staden: Michelin-krogarna, företagen, falafeln, parkerna, föreningarna och så vidare och att jag kan bidra med lite nyans när vi träffas på lördag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.