Flera nyhetsjättar i USA toppade sidorna med upploppen i Rinkeby. Foto: SVT

Upploppen i Rinkeby toppade USA-nyheter

Publicerad

Måndagens upplopp i Rinkeby toppade i går flera nyhetsjättar i USA. ”Upplopp i Sveriges huvudstad bara dagar efter Trumps uttalande” löd rubriken på Washington Post.

Washington Post och Fox News toppade i går sin rapportering med nyheten om upploppen i Rinkeby. New York Times har en artikel på sin förstasida på webben. Även CNN har en webbartikel högt upp på sin startsida och där finns också ett klipp där Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna intervjuas.

Karlsson svarar bland annat på frågan om det är ett krisläge i Sverige och han säger att det är hans uppfattning att det är det. Men när CNN:s reporter besöker Rinkeby på dagtid säger han att ”det är svårt att tro att ett dygn tidigare var detta platsen för ett upplopp”. Sedan intervjuar han terrorforskaren Magnus Ranstorp från Försvarshögskolan som säger att det inte alls är någon kris i Sverige.

CNN:s reporter konstaterar att Sverige liksom andra europeiska länder brottas med frågor om invandring, integration och hot från islamistisk terrorism.

Fox News om Trump och upploppen

President Trumps mycket uppmärksammade uttalande om Sverige i helgen, där han tycktes prata om något som hänt kvällen före i Sverige, syftade i själva verket på ett reportage i Fox News om Sverige och invandring. Det nämner Fox News i sin artikel om upploppen. Sedan konstateras i artikeln att upploppen i Rinkeby inträffade bara dagar efter att Trump gjort sitt uttalande. Fox News konstaterar också att Rinkeby är samma plats där ett tv-team från Australiens ”60 Minutes” attackerades i februari 2016 (Fox skriver april 2016 men händelsen utspelades i februari.)

Washington Post om tidigare händelser

Washington Post skriver att det som hände i Rinkeby påminner om tidigare ”utbrott av ilska” och nämner att liknande upplopp ägt rum där 2010 och 2013. Tidningen nämner även att en fotograf från Dagens Nyheter attackerades och fick sin kamera stulen.

Vidare skriver Washington Post bland annat att Sverige 2015 tog in det största antalet flyktingar per capita i Europa och att integrationen huvudsakligen har varit en framgång med undantag för händelser som den i Rinkeby i måndags.

Washington Post tar även upp inslaget i Fox News som Donald Trump syftade på och nämner att de två svenska poliser som intervjuades där säger att deras uttalanden inte handlade om invandring utan om områden med mycket brottslighet.

NYT citerar Ygeman

New York Times har rubriken ”Våldsamheter i Sverige drar uppmärksamhet till Trumps uttalanden” och beskriver hur upploppen i Rinkeby ägde rum två dagar efter Trumps uttalande om Sverige. Tidningen citerar bland annat inrikesminister Anders Ygeman (S) som säger att händelserna är ”mycket allvarliga” men att ”det pågår arbete för att göra våra förorter och socialt utsatta områden säkrare”.

Polisen vågade inte närma sig centrum

Det var under måndagskvällen som polis utsattes för stenkastning, som besvarades med verkanseld. Flera bilar sattes i brand, personer misshandlades, bland dem en fotograf från Dagens Nyheter, och butiker plundrades.

I går kväll gick även polisen ut med att man brustit i uppgiften om att skydda allmänheten, då hotet från en grupp stenkastare ansågs vara för stort för att våga ge sig in i Rinkeby centrum. Istället fick invånare i stadsdelen själva rädda personer från misshandel och de runt nio bilarna som sattes i brand, tilläts fortsätta brinna tills regnet släckte dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet