Aloo gobi - indisk blomkåls- och potatisgryta

En gryta i en stekpanna fotad uppifrån.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Lök ingår i nästan all indisk mat, och det bästa man kan göra för att få den indiska mustigheten är att använda mycket lök och steka den orimligt länge. Då blir den söt, och ihop med tomaternas syrlighet och indiska kryddor blir enkla råvaror som potatis och blomkål magiskt goda. Aloo gobi är världens bästa vardagsmat som går supersnabbt att laga om du har lite kokt potatis och blomkål över.

Ingredienser

  • 4msk
    rapsolja
  • 1tsk
    hel spiskummin
  • 1st
    kanelstång
  • 4st
    kryddnejlikor
  • 2st
    stjärnanis
  • 6st
    kardemummakapslar
  • 2st
    indiska lagerblad
  • 2st
    gula lökar, hackade
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    malen koriander
  • 1msk
    garam masala
  • 3st
    hackade tomater, eller 400 g krossade tomater
  • 0,5st
    grönsaksbuljongtärning
  • 2,5dl
    vatten
  • 1-2tsk
    socker
  • 6st
    kokta potatisar i tärningar, 2 cm stora
  • 1st
    litet, kokat blomkålshuvud i buketter
  • 1msk
    ketchup
  • salt
  • 1st
    chili
  • 0,5dl
    curryblad (kan uteslutas)
  • 1tsk
    senapsfrön

Så lagar du

  1. Värm 3 msk olja i en wok eller gryta, lägg i alla de hela kryddorna och stek tills det luktar gott.  

  2. Häll i lök och stek tills den är väl brynt. 

  3. Tillsätt de malda kryddorna och stek i ytterligare någon minut.  

  4. Tillsätt tomat, buljong socker och salt. Låt koka ihop i 20 minuter. 

  5. Vänd ner potatis och blomkål. Koka på svag värme i 5 minuter.  

  6. Smaka av om det behövs ytterligare salt och socker, tillsätt eventuellt lite ketchup.  

  7. Hetta upp 1 msk olja i en liten stekpanna, lägg i en chili, curryblad och senapsfrön. Stek hastigt under omrörning, se till att senapskornen ger ifrån sig ett ”poppande” ljud.

  8.  Häll över grytan precis innan servering. 

  9. Servera med en sallad och tunna varma bröd. 

Recept från “Indien i mitt svenska kök” av Malin Mendel.

Dela det här receptet med dina vänner!