Goan fish curry

goan fish curry

Publicerat:

Den här rätten från Goa har en ljuvlig slät sås som är en mix av söt kokos, syrlig tamarind och lite hetta från chili. Försök hitta en bra balans mellan sött, salt och syrligt när du smakar av. Det blir fantastiskt gott!

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    torsk, sej eller annan fast fisk
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 1msk
    tamarindpasta el två torkade frukter
  • 4msk
    rapsolja
  • 1tsk
    spiskummin hel
  • 2
    gula lökar, hackade
  • 1msk
    ingefära, färsk riven
  • 1
    röd chili, färsk hackad
  • 1tsk
    chilipulver
  • 4msk
    tomatpuré
  • 1paket
    kokosmjölk
  • 2-3dl
    vatten
  • salt

Så lagar du

  1. Dela fisken i bitar cirka 3x3 cm.
  2. Gnid in med ½ tsk gurkmeja och en nypa salt. Ställ åt sidan.
  3. Om du har torkade tamarindfrukter, lägg dem i 1 dl vatten.
  4. Hetta upp olja i en gryta och lägg i spiskummin. När den börjar dofta, häller du i lök, ingefära och chili. Salta lite och stek i 5-10 minuter, tills löken är väl genomstekt.
  5. Tillsätt resten av kryddorna. Fräs med löken några varv, tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
  6. Häll i kokosmjölken, koka i 10 minuter. Mixa såsen slät.
  7. Om du har torkad tamarind kramar du ur frukterna som blötts upp i vattnet, slänger dem och häller tamarind vattnet i grytan. Om du har tamarindpasta tillsätter du den.
  8. Späd såsen med lite vatten om den är för tjock. Smaka av med salt.
  9. Lägg i fisken och koka på svag värme i några minuter eller tills den precis är genomkokt. Servera med kryddris och en mango- och avokado chutney.


 

Dela det här receptet med dina vänner!