Bovetegalette

En galette är som en fransk wrap. Här på en grön tallrik fylld med skaldjur.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk galette från Bretagne fylls med ost, ägg och skinka och är som en expresspaj, men den kan lika bra användas som en wrap med olika fyllningar.

Ingredienser

4portioner

Galettesmet

  • 300g
    bovetemjöl (ca 4 dl)
  • ca 1liter
    kallt vatten
  • ca 1-2tsk
    havssalt
  • en neutral olja för stekning, t. ex. rapsolja

Klassisk galette från Bretagne

  • ägg
  • rökt skinka i skivor
  • ost, t. ex. emmentaler
  • gräslök

Räkmacka på bovetegalette

  • krispig sallad
  • räkor med skal
  • kokt ägg
  • cocktailsås
  • dill, citron

Cocktailsås

  • 1st
    äggula
  • 2dl
    olja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 2-3msk
    ketchup
  • ca 2msk
    saft från citron
  • 1msk
    whiskey, konjak eller rom

Så lagar du

Galettesmet:

  1. Vispa bovetemjöl, vatten och havssalt till en jämn smet.
  2. Låt stå i kylskåp över natten.
  3. Stek tunna plättar i en neutral olja i het panna för att få frasiga plättar.
  4. Går plättarna sönder är smeten för lös och du kan tillsätta lite mera bovetemjöl. Blir plättarna för hårda kan du spä ut smeten med vatten.

Klassisk galette från Bretagne:

  1. Stek en galette (plätt). Strö lite riven ost över galetten i stekpannan.
  2. När osten smält lite river du över lite rökt skinka och knäcker ett ägg över fyllningen.
  3. Vik upp kanterna på galetten så den blir som en fyrkant.
  4. Om du vill ha ägget ordentligt lagat kan du lägga ett lock på stekpannan. Garnera med lite finskuren gräslök.
  5. Avnjut direkt.

Räkmacka på bovetegalette:

  1. Riv lite sallad över en avsvalnad galette. Klicka över en eller ett par matskedar cocktailsås. Skala räkor och lägg en näve räkor i galetten.
  2. Skiva kokt ägg och lägg några äggskivor i galetten. Pressa över lite citronsaft och garnera med några dillkvistar. Vik ihop och njut.

Cocktailsås:

  1. Vispa äggula, salt, senap och olja till en slät majonnäs. Tillägg 2 msk pressad citronsaft och 2 msk ketchup. Ketchup ger såsen en vacker färg.
  2. Avsluta med en 1 msk konjak eller whisky. Låt såsen vila en stund innan servering.

 

Dela det här receptet med dina vänner!