Fish curry - indisk fiskgryta från Goa

Händer håller en tallrik med ris blandat med gröna ärtor och en fisk i gul sås.

Publicerat:

Förberedelsetid:

På indiska restauranger i Sverige är fiskrätter inte så vanliga, men det är de i Indien. Här används lokala fiskar, men när man gör den här goda grytan i Sverige kan man t ex använda torsk. Den här rätten har en ljuvlig slät sås som är en mix av söt kokos, syrlig tamarind och lite hetta från chili. Försök hitta en bra balans mellan sött, salt och syrligt när du smakar av. Indisk mat innehåller ofta flera komplexa smaker, det är därför den är så god.

Ingredienser

  • 400g
    torskfilé, eller annan vit fisk
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 2st
    torkade tamarindfrukter, eller 1-2 msk tamarindpasta
  • 4msk
    rapsolja
  • 1tsk
    hel spiskummin
  • 2st
    stora gula lökar, hackade
  • 1msk
    färsk, riven ingefära
  • 1-2st
    färsk chili
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    chilipulver
  • 0,5tsk
    malen koriander (kan uteslutas)
  • 4msk
    tomatpuré
  • 250ml
    kokosmjölk
  • 2-3dl
    vatten
  • salt

Så lagar du

  1. Dela fisken i lagom stora bitar, gnid in med 1⁄2 tsk gurkmeja och en nypa salt. Ställ åt sidan.  

  2. Om du har torkade tamarindfrukter: lägg dem i 1 dl vatten.  

  3. Hetta upp oljan i en gryta och lägg i spiskummin. När den ger ifrån sig ett ”sisslande” ljud häller du i ingefära, chili och lök. Salta lite och sänk värmen något. Stek under omrörning i 5–10 minuter, eller tills löken blivit mjuk utan att brännas vid.  

  4. Tillsätt alla kryddorna. Fräs dem med löken och rör några varv, lägg sedan i tomatpurén att fräsa med någon minut.  

  5. Mixa lök och kryddor med kokosmjölken.  

  6. Koka ihop i 10 minuter, smaka av med salt.  

  7. Om du har torkad tamarind kramar du ur frukterna som blötts upp i vattnet, slänger skalen och häller i tamarindvattnet i grytan. Om du har tamarindpasta tillsätter du den.  

  8. Späd såsen med vatten så den inte blir för tjock. Smaka av med salt. Hitta balansen mellan sött, salt, syrligt och hettan från chilin. Vill du ha starkare kan du tillsätta chilipulver.  

  9. Lägg i fiskbitarna och låt sjuda på svag värme i några minuter eller tills fiskbitarna är genomkokta.  

 

Kokosris med gröna ärtor 

Att byta ut lite vatten mot kokosmjölk är nog det enklaste sättet att få vanligt ris att bli oemotståndligt gott. Om man har några kardemummakapslar och ett indiskt lagerblad att slänga i är det en bonus.

Recept från “Indien i mitt svenska kök” av Malin Mendel.

Dela det här receptet med dina vänner!