Fish curry - indisk fiskgryta från Goa
Publicerat:
2023-03-14Förberedelsetid:
Ingredienser
- 400gtorskfilé, eller annan vit fisk
- 0,5tskgurkmeja
- 2sttorkade tamarindfrukter, eller 1-2 msk tamarindpasta
- 4mskrapsolja
- 1tskhel spiskummin
- 2ststora gula lökar, hackade
- 1mskfärsk, riven ingefära
- 1-2stfärsk chili
- 0,5tskgurkmeja
- 1tskchilipulver
- 0,5tskmalen koriander (kan uteslutas)
- 4msktomatpuré
- 250mlkokosmjölk
- 2-3dlvatten
- salt
Så lagar du
Dela fisken i lagom stora bitar, gnid in med 1⁄2 tsk gurkmeja och en nypa salt. Ställ åt sidan.
Om du har torkade tamarindfrukter: lägg dem i 1 dl vatten.
Hetta upp oljan i en gryta och lägg i spiskummin. När den ger ifrån sig ett ”sisslande” ljud häller du i ingefära, chili och lök. Salta lite och sänk värmen något. Stek under omrörning i 5–10 minuter, eller tills löken blivit mjuk utan att brännas vid.
Tillsätt alla kryddorna. Fräs dem med löken och rör några varv, lägg sedan i tomatpurén att fräsa med någon minut.
Mixa lök och kryddor med kokosmjölken.
Koka ihop i 10 minuter, smaka av med salt.
Om du har torkad tamarind kramar du ur frukterna som blötts upp i vattnet, slänger skalen och häller i tamarindvattnet i grytan. Om du har tamarindpasta tillsätter du den.
Späd såsen med vatten så den inte blir för tjock. Smaka av med salt. Hitta balansen mellan sött, salt, syrligt och hettan från chilin. Vill du ha starkare kan du tillsätta chilipulver.
Lägg i fiskbitarna och låt sjuda på svag värme i några minuter eller tills fiskbitarna är genomkokta.
Kokosris med gröna ärtor
Att byta ut lite vatten mot kokosmjölk är nog det enklaste sättet att få vanligt ris att bli oemotståndligt gott. Om man har några kardemummakapslar och ett indiskt lagerblad att slänga i är det en bonus.
Recept från “Indien i mitt svenska kök” av Malin Mendel.