No-Knead Focaccia med rosmarin, brie & blodapelsin

no-kned focaccia

Publicerat:

Det här brödet blir som en prydnad på bordet. Knaprig skorpa, fluffigt och smakrikt. Det är superenkelt att baka, låt tiden jobba istället och jäs degen över natten.

Ingredienser

  • 650g
    vetemjöl special
  • 2tsk
    salt
  • 2tsk
    torrjäst
  • 6dl
    ljummet vatten
  • 0,75dl
    olivolja

Topping

  • 3msk
    oliv- eller chiliolja
  • 2tsk
    honung
  • 5
    små brieostar skivade (eller annan ost)
  • 1
    blodapelsin, skivad (vanlig går också bra)
  • rosmarinkvistar
  • flingsalt

Så lagar du

  1. Rör ihop samtliga torra ingredienser, det går enklast med en trägaffel
  2. Rör ner vatten och 2 msk olja, arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Smörj en skål på minst 2 liter med olja, för över degen dit, klappa in olja runt om. Täck över bunken med bivaxduk eller återanvänd en plastpåse och låt jäsa 18-24 timmar i kylen.
  4. Smörj en långpanna med olivolja, tippa över degen och vik den 4 gånger mot mitten. Vänd skarven nedåt. Ju mindre långpanna desto högre blir brödet, det är en smaksak. Det viktigaste om du gör så är att se till att brödet blir genomgräddat, högre bröd tar längre tid. Använd termometer om du är osäker, det ska vara runt 96 grader inuti mitten.
  5. Platta ut degen i långpannan, låt jäsa till dubbel storlek. Det tar olika lång tid beroende på temperaturen, men runt 2 timmar. Den ska ha fått luftbubblor.
  6. Sätt ugnen på 220 grader vanlig värme. Olja fingertopparna, stick ner i brödet, tryck ner fyllning och ringla på olja. Strö på salt.
  7. Grädda 40 minuter eller tills brödskorpan har vackert gyllene färg och brödet är genomgräddat. Låt svalna några minuter innan du lyfter upp brödet på galler. Brödet går bra att frysa in om det mot förmodan skulle bli något kvar. (Tips! Om du önskar extra knaprig skorpa så ställ in en ugnsfast form med vatten på botten av ugnen).

 

Dela det här receptet med dina vänner!