Palak paneer - indisk färskost med spenat

En tallrik med ris och grönt, en chilifrukt och indisk ost i sås.

Publicerat:

Tillagningstid:

En av de populäraste rätterna på indiska restauranger i Sverige, men som lätt kan lagas även hemma. I Sverige kan man köpa färskosten paneer i de flesta välsorterade mataffärer. På indiska restauranger görs ofta såsen med hela spenatblad och grädde. I Indien är det vanligare att såsen mixas till en slät, grön puré. Det här receptet är en snabb och enkel variant på palak paneer så som den brukar serveras på indiska restauranger i Sverige.

Ingredienser

4portioner

  • 4msk
    olja
  • 1tsk
    hel spiskummin
  • 2st
    gula lökar, hackade
  • 1st
    färsk chili, hackad
  • 1msk
    färsk, riven ingefära
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 1tsk
    spiskummin
  • 0,5tsk
    malen koriander
  • 1tsk
    garam masala
  • 400g
    frysta och tinade hela spenatblad
  • 1st
    tomat, hackad
  • 2-3dl
    grädde
  • 0,5st
    grönsaksbuljongtärning
  • 2dl
    vatten
  • 400g
    paneer, delad i små kuber
  • 1dl
    färsk, hackad koriander
  • salt
  • socker

Så lagar du

  1. Värm olja i en wokpanna och fräs hel spiskummin tills den luktar gott.  

  2. Stek löken ihop med chili och ingefära tills löken har mjuknat och är gyllene. Pudra över kryddorna och fräs under omrörning i någon minut. 

  3. Krama ur vätskan ur den tinade spenaten och lägg i grytan tillsammans med tomatbitarna.  

  4. Fräs under omrörning några minuter. Tillsätt grädde och buljong samt vatten.  

  5. Lägg på ett lock och koka ihop i 10 min. 

  6. Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker.  

  7. Vänd ner paneer och koriander i stekpannan.  

Dela det här receptet med dina vänner!