Sef-generalsekreterare: ”Kontrollsystemet saknar motstycke i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Det medicinska protokollet som ska säkra säsongsstarten för herrallsvenskan innehåller ett unikt omfattande system som lägger stor vikt på eget ansvar för spelare och ledare.

– Det är en kombination av motivation och information som jag skulle säga saknar motstycke i någon annan del av samhället, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist, till SVT Sport.

Under förmiddagen publicerade Svensk elitfotboll, Sef, det omtalade dokument som ska säkra den herrallsvenska starten 14 juni. Det medicinska protokollet, som lämnades in till Folkhälsomyndigheten i fredags, avhandlar bland annat hur spelarna ska undersöka sig själv innan träning och match för att upptäcka symptom för covid-19. Enligt Mats Enquist, generalsekreterare för Sef, så är inte systemet ofelbart.

– Alla system går att sabotera men jag tror inte att den risken är speciellt stor. Om någon medvetet skulle välja att försöka sprida corona-smittan kan de göra det? Ja, men det kan man ju göra på SVT också, säger Enquist till SVT Sport.

”Medvetenheten är enorm”

Enquist sätter stort förtroende till spelarna i allsvenskan som bär ett stort ansvar enligt det nya protokollet.

– När vi pratar med spelarfacket och spelarna så är medvetenheten enorm kring det här. Det är inga som kommer riskera vare sig sin egen hälsa eller någon kollegas heller, den risken tror jag att vi mer eller mindre kan bortse ifrån, säger Enquist.

Protokollet går under namnet ”Genomförande av de professionella SEF-klubbarnas matcher under Covid-19” och är ett 13 sidor långt detaljrikt dokument. Transporter till och från matcher, medienärvaro och ansvarsfördelning kring matcher är bara några av delarna som tas upp i protokollet.

Enligt Mats Enquist är åtgärderna omfattande jämfört med många andra delar av samhället.

– Det är en fråga om en kombination av motivation och information som jag skulle säga saknar motstycke i någon annan del av samhället. Vare sig man går ut på restaurang eller går och handlar som finns inget i närheten av de kontrollmekanismer som vi implementerar, det är möjligen smittskyddsavdelningar som kan matcha, säger han till SVT Sport. 

”Vi vill inte ta resurser från vården”

I andra ligor har man inlett omfattade testning av spelarna med hjälp av corona-testkit, en lösning som även diskuterades för allsvenskan.

– Testerna är inte helt tillförlitliga än och vi vill inte ta resurser från vården och liknande innan vi vet att testerna är säkra och så att vi vet att andra arbetsgrupper blir utan testning, säger Mats Enquist.

Statsepidemiolog Anders Tegnell uttalade sig förra veckan med tvivel kring allsvenskt spel i sommar. Det var innan Folkhälsomyndigheten tagit del av det medicinska protokollet och nu hoppas Mats Enquist att mydigheten ska tänka om.

– Vi har visat hur vi kan ta ansvar på ett sätt som jag skulle vilja utmana vilken annan verksamhet som helst för att se om de har tagit större ansvar än vi för att minska smittspridningen. Men i slutändan är det upp till Folkhälsomyndigheten att bestämma hur vi ska gå vidare.

ARKIV: Tegnell tror inte på allsvensk fotboll i juni (6 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.