Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksander Aamodt Kilde krascahde illa. Foto: TT och Kilde Instagram

Aleksander Aamodt Kilde kraschade svårt 15 meter före mål: ”Det blir inte värre än så här”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara den sista branten kvar att åka kraschade Aleksander Aamodt Kilde rätt in i skyddsnätet med full kraft och hasade orörlig ner mot mållinjen i Wengens störtlopp.

– Det blir inte värre än så här. Jag har sett många otäcka fall och det tar verkligen hårt på dig, säger norska landslagschefen Claus Ryste till NRK.

Ryste vill inte gå närmare in på vad för typ av skador som Kilde har.

Kilde, med startnummer elva, lossnade från nätet och gled ner i målfållan 15 meter längre ner där han blev liggande orörlig på mållinjen. Efter ett par sekunder kunde Kilde visa tecken på rörelse medan chockade konkurrenter och publik följde dramat där norrmannen snabbt fick vård.

– Jag är osäker på om det gått bra, säger Viaplays norske expert Kjetil Jansrud från målområdet enligt NRK.

Efter ett tag fick Jansrud lugnande besked om kraschen som gjorde att tävlingen fick avbrytas i 35 minuter.

Haft långvariga sjukdomsproblem

– Jag har pratat med läkaren, som har pratat med Aleksander. Han är vid medvetande och hans huvud är okej, säger Jansrud enligt VG.

Kilde har haft långvariga sjukdomsproblem, konstaterad bihåleinflammation, som även drabbat flickvännen Mikaela Shiffrin.

Han hade varit ute i drygt 2.20 när han inte orkade stå emot över det sista krönet och bara for rätt fram. Flera åkare vittnade om att kraften försvann i benen som fylldes med mjölksyra.

En helikopter kom sedan och hämtade Kilde, som fick ena benet omlindat, för transport till sjukhus i Bern och vidare undersökningar.

”Lider med honom”

Svenske Felix Monsén har tidigare tränat med Kilde och lider med sin vän.

– Det är tråkigt man såg direkt att det var en allvarlig krasch. Det är supertråkigt, jag lider verkligen med honom, säger han till SVT.

Marco Odermatt vann tävlingen, kunde följa Kildes krasch i målfållan, och drygade ut ledningen i världscupen där han är totalt överlägsen.

Fakta aleksander aamodt kilde, 31, super-g och störtlopp:

Ett OS-silver

Ett OS-brons

Två VM-silver

21 segrar i världscupen

En vinst i totala världscupen 2020

Två andraplatser i den totala världscupen 2022 och 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.