Åre redo att ta över alpina världscupfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Om den alpina världscupavslutningen i italienska Cortina d' Ampezzo ställs in på grund av coronaviruset så är Åre redo att ta över.

– Vi har inte fått frågan från FIS än men om den kommer är vi redo att köra, om de ekonomiska förutsättningarna för arrangemangen finns, säger den svenska alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Den alpina världscupavslutningen i italienska Cortina d' Ampezzo den 16-22 mars hänger just nu ganska löst på grund av corona-virusets spridning i området Veneto där skidorten Cortina ligger. Planen just nu är att genomföra tävlingarna men utan publik och inför tomma läktare. Det är de italienska myndigheterna och framförallt motsvarande Folkhälsomyndigheten som beslutar om tävlingarna kan genomföras.

Beslut på fredag

Världscupen i alpint

Det internationella skidförbundet, FIS, har meddelat att man kommer att följa de riktlinjer som kommer fram på fredag. Den svenska alpinchefen Tommy Eliasson Winter berättar att det svenska skidförbundet och det norska skidförbundet diskuterat och lagt fram en gemensam lösning om det blir aktuellt att ta över världscupavslutningen.

– Det vi diskuterat är att teknikgrenarna skulle kunna avgöras i Åre och fartgrenarna i sådana fall skulle avgöras i Kvitfjell, säger Eliasson Winter.

Helgen innan är det tävlingar på bägge orterna så lösningen kan anses vara både ekonomisk och hållbar för det landslag som kommer.

– Många av de tävlande, servicemän och åkare kommer ju redan att vara på plats om det blir aktuellt för Åre och Kvitfjell att arrangera tävlingar.

Det skulle vara en enkel lösning för både team, arrangörer och FIS för att säkerställa att tävlingarna kan genomföras och världscupen avslutas på ett bra sätt utifrån förutsättningarna, säger Eliasson Winter.

KLIPP:  Anna Swenn Larsson om virushotade avslutningen (03 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet