Det blir inga alpina världscuptävlingar i Lake Louise i vinter. Inte heller någon annanstans i Nordamerika. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fis flyttar alpina tävlingar från USA och Kanada

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronaviruset tvingas internationella skidförbundet (Fis) göra förändringar i alpina världscupen till nästa säsong. Alla världscuptävlingar i USA och Kanada flyttas nu till Europa, meddelar Fis i ett pressmeddelande.

– Det är ett sunt beslut då situationen ser ut som den gör, säger Lars Melin, landslagschef för alpina landslaget.

Det är karantänsbestämmelserna som gör att Fis måste flytta sina nordamerikanska tävlingarna i november–december till Europa.

Det är damernas tävlingar i Killington (USA) och Lake Louise (Kanada) som stryks och på herrsidan är det Lake Louise samt Vail och Beaver Creek (USA). Världscupen kommer att återkomma till orterna säsongen 2021-2022, meddelar Fis på sin hemsida.

– Alla ville hålla de här tävlingarna som det var tänkt då träningsmöjligheterna och tävlingarna i USA och Kanada är väldigt uppskattade av lagen. Men i slutändan har den unika situationen med resebegränsningar och karantänsregler lett till de här gemensamma beslutet, säger Markus Waldner som är Fis tävlingschef på herrsidan.

I september ska ett reviderat tävlingsprogram presenteras med ersättningsorter för de strukna nordamerikanska tävlingarna. Det programmet kommer att innehålla en extrahelg för herrarna i Val d'Isère i december och ytterligare ett störtlopp för damerna i St Moritz i början av december och slalom och storslalom i Courchevel senare i december.

Väntat besked

Lars Melin, landslagschef för alpina landslaget, tycker att beskedet var väntat med tanke på situationen,

– Det är ett sunt beslut då situationen ser ut som den gör. Det är en sak att ta sig dit, men det blir ju inte hållbart att alla ska sätta sig i karantän då man ska tillbaka till Europa, säger han till SVT Sport.

Vad betyder det här beslutet för svenska landslaget?

– Det blir ju lite av en lugnare säsong då vi kan planera och bygga vägen mot Cortina (alpina VM) på ett enklare sätt. Det är ju vårt stora mål kommande säsong, säger han.

”Jag är besviken”

För amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin var beslutet väntat, men en stor besvikelse.

– Jag är besviken. Killington är en av mina favorittävlingar, troligen min absoluta favorittävling. Det är så fantastiskt att få åka inför den amerikanska publiken, och att få tävla på östkusten. Det här en stor besvikelse, säger stjärnan Mikaela Shiffrin i en video på sitt Twitterkonto.

– Men jag är säker på att det här är rätt beslut. Med tanke på allt som pågår ska vi kontrollera det vi kan och se till att alla är så säkra som möjligt. Så att vi i alla fall kan få till en säsong.

MER ALPINT: En dag med Anna Swenn-Larsson (26 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.