Mattias Rönngren är hemma efter kraschen i Italien Foto: Bildbyrån

Mattias Rönngren hemma efter hjärnskakning

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Rönngren grenslade med vänsterskidan under storslalomträning i italienska Pozza di Fassa, och roterade 180 grader, och ramlade baklänges. I fallet fick han en vridning i vänster knä – och hjärnskakning. – Tyvärr har han även fått en hjärnskakning, säger alpina landslagsläkaren Jakob Swanberg till SVT Sport.

Mattias Rönngren fick order om att stanna och vila ett extra dygn i och med hjärnskakningen. Han är på väg hem till Sverige under fredagen. Han kommer undersökas vidare i Åre på måndag.

– Man försöker minimera så mycket som det går i början, så man inte påfrestar hjärnan. Vi ville ha kvar honom ett extra dygn för att vila på hotellet, säger Jakob Swanberg.

Vinterstudion

Fia Bringby, fysio på plats, har följt upp.

Mattias Rönngren har tidigare genomgått en så kallad Scat5, Sport Concussion Assessment Tool. Ett omfattande dokument och en undersökning.

– Man ser en försämring på neurologiska tester, som minne och kognitiva funktioner som görs från en så kallad ”baseline”, säger Swanberg.

Knäskadestatus oklar

I samband med rotationsfallet skadade han vänster knä.

– Han är undersökt på plats därnere. Han har gjort en magnetröntgen, men jag har själv inte haft möjlighet att se bilderna. Det kommer jag göra på måndag. 

– Som det ser ut nu finns det en skada på innersidaligamentet.

Teamet runt Mattias Rönngren har tagit höjd för att det kan handla om en värre skada.

– Det finns en risk att det kan vara något mer, men det vet vi ännu inte. Han behandlas med ortos, ett stabilt knäskydd med metallskenor på sidorna, som låser knät i sidovackling, så det inte ska kunna hända något mer.

Alpina landslagsläkaren Jakob Swanberg kommer i Åre på måndag själv undersöka Mattias Rönngren.

– Det man kan se nu på MR är en grad två-skada på innerledbandet, på en tregradig skala. Några sidor är trasiga, och några hänger ihop.

VC-sexa Alta Badia

Rehabtiden på ledbandsskadan är sex veckor.

– Han ska ha knäskyddet i princip dygnet runt i sex veckor.

Mattias Rönngren slutade sexa i parallellstorslalomen i Alta Badia i december. Han har tagit världscuppoäng i storslalom under ett par tävlingar den här säsongen, och han debuterade i fart i världscupen när han körde super-G:n i Kitzbühel förra helgen.

KLIPP: Mattias Rönngren sexa efter miss i Alta Badia (23 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet