Foto: Bildbyrån

Mikaela Shiffrin: Sorgen låg inte bakom besvikelsen i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska alpinstjärnan Mikaela Shiffrin har flera gånger berättat om sorgen efter att hennes pappa gått bort i feburari 2020.

Men misslyckandena under OS i Peking hade inget med hennes mående att göra, säger hon.

”Det har nästan inget att göra med hur snabbt jag tar mig ned för backen”, skriver hon i The Players Tribune.

27-åriga Shiffrin har vid flera tillfällen talat om den stora sorgen hon bär efter att hennes pappa hastigt avled  i februari 2020.

Nu berättar hon i en personlig krönika om hur sorgen påverkar henne på ett personligt plan – och om hur den inte nödvändigtvis ligger bakom den stundtals tuffa säsongen som nyligen passerat.

Shiffrin beskriver sorgen som böljande, intensiv och betydligt mer mångfacetterad än hon tänkt sig. Hon skriver om ilskan hon upplevt och om hur orättvist det känns att kunna fortsätta leva sitt liv när hennes pappa inte kunnat göra det. 

”Har perfekta ögonblick”

Shiffrin skriver att hon ”ärligt talat” inte vet vad som hände under OS, där hon upprepade gånger körde ur och sedan fick åka hem medaljlös.

”Det finns dagar när jag har perfekta ögonblick. Perfekta svängar, teknik. Jag glömmer bort smärtan. Jag kommer ihåg min pappa som från på håll, och när jag kommer upp i backen känns det som att det är det enda stället där jag faktiskt kan andas”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”Andra dagar suger det bara. Vissa dagar är det så svårt att ta ett steg i taget. Sådan är sorgen. Så är det att vara människa”.

Vann världscupen – fick frågor om måendet

Prestationsmässigt kom Shiffrin tillbaka till de avslutande världscuptävlingarna och vann den totala alpina världscupen. Omvärlden förutsatte att det berodde på att hon mådde bättre, men det är Shiffrin inte alls säker på.

”Vi likställer segrar med att man är okej, och misslyckaden med att man inte mår okej”.

”Den nakna sanningen är att jag varken är okej, eller inte okej. Det beror verkligen på vilken dag det är och det har nästan inget att göra med hur snabbt jag tar mig ned för backen”.

KLIPP: Mikaela Shiffrin vann Courchevels störtlopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.