Mikaela Shiffrin med pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde Foto: TT

Shiffrin är över OS-besvikelsen – nu är hon på tronen igen

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin hade ett misslyckat OS men kan nu fira ändå. Idag räckte andraplatsen i super-G i Courchevel för att säkra totalsegern i världcsupen. Norska Ragnhild Mowinckel vann tävlingen, fem hundradelar före Shiffrin.

– Hon är starkast av alla. Det är inget snack om saken, säger SVT:s expert Tobias Hellman som tror att Stenmarks omöjliga rekord ryker redan nästa säsong.

– Hon slår Stenmarks rekord nästa år, ja det gör hon. Hon kan mycket väl ta tio segrar redan i början av nästa säsong, säger Hellman om amerikanskans jakt på Ingemar Stenmarks 86 världscupsegrar.

I och med segern igår i störtlopp står Shiffrin på 74 vinster. Redan i januari slog Shiffrin Stenmarks rekord på antal segrar i en och samma disciplin då hon vann sin 47:e seger i slalom. Stenmark vann 46 segrar i storslalom.

Bleka resultat på OS

På OS i Peking fungerade inget för Shiffrin. Uråkningar och bleka resultat. Mycket talade för  att även totalsegern i världscupen skulle glida henne ur händerna. Petra Vhlova såg ut att ta hand om bucklan. Men amerikanskan har hittat tillbaka mentalt.

– Hela säsongen har varit toppar och dalar, och dalarna har varit väldigt, väldigt djupa för mig, och innehållit några av de tyngsta ögonblicken i min karriär, och i mitt liv, säger Mikaela Shiffrin enligt nyhetsbyrån AFP.

– Varje gång jag upplever något tungt så väcks minnen från andra jobbiga ögonblick till liv, jag blir så nedstämd och vill bara åka hem. Så därför känns det ganska speciellt att komma hit efter allt som varit och uppnå det som kanske var mitt största mål inför säsongen, säger hon.

– Hon ser harmonisk ut. Lycklig ihop med pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde.  Det är en helt annan Shiffrin vi ser nu. Hon har lämnat Peking bakom sig, säger Tobias Hellman.

Totalsegrare nu

Shiffrin har haft en besvärlig säsong som kulminerade med OS-misslyckandet. Men trots det står hon nu som totalsegrare i världscupen.

– Det säger en hel del om hennes storhet. Hon gjorde en kraftansamling idag och säkrade cupen. Hon hade lika gärna kunnat vinna i dag också, det var ju bara fem hundradelar upp till  Mowinckel.

Petra Vlhová fick inte bli sämre än sjua om titelstriden skulle leva vidare till helgens slalom- och storslalomtävlingar men den regerande världscupvinnaren fick nöja sig med en 17:e plats, och har nu ointagliga 236 poäng upp till Shiffrin med två tävlingar kvar.

”Kändes omöjligt”

Mikaela Shiffrin säger att årets världscuptitel länge kändes långt borta med tanke på hur säsongen utvecklat sig. Det enorma misslyckandet i OS var bara en jobbig period av flera under vintern. Bland annat missade hon tio dagar efter att ha testats positivt för covid-19.

-På vissa sätt kändes det omöjligt att det här skulle kunna bli verklighet, säger Shiffrin.

Slalomvirtuosen från Vail tangerar nu landsmaninnan Lindsey Vonn med fyra segrar i totalcupen. Endast österrikiskan Annemarie Moser-Pröll, som vann den totala världscupen sex gånger på 1970–talet, har tagit fler på damsidan.

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: den 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (27 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018.

VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-guld i kombination 2021, VM-silver i storslalom 2017 och 2021, VM-brons i storslalom 2019, VM-brons i super-G 2021 och VM-brons i slalom 2021.

74 segrar och totalt 120 pallplatser i världscupen på 216 starter.

Seger i totala världscupen 2017, 2018, 2019 och 2022. Seger i slalomcupen sex gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019). Seger i storslalomcupen och super-G-cupen 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.