Kitzbühel tar över Wengens tävlingar. Foto: TT

Pandemin flyttar Wengens klassiska tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska hälsomyndigheter stoppar de klassiska herrtävlingarna i Wengen med störtloppet Lauberhornrennen till helgen som kronan på verket.

Det är ett coronautbrott som gör att hälsomyndigheter i kantonen Bern stoppar Wengens tävlingshelg. Den flyttas nu till Kitzbühel, Österrike.

Provtagningar under julen visade att 50 av 1100 testade i Wengen hade covid-19, skriver AP.

Corona och idrott

– Vi hade rullat in ett par mil i Schweiz när vi hörde på radion att tävlingarna var inställda och vände tillbaka till Österrike, säger landslagstränaren Ulf Emilsson till SVT Sport.

Till helgen, 16-17 januari, avgörs två slalomtävlingar för herrar i Kitzbühel, där den ena ursprungligen var planerad att köras i Wengen.

Ett störtlopp från Wengen saknas i kalendern

Till helgen 22-24 januari ligger Kitzbühel kvar som ordinarie tävlingshelg med klassiska störtloppet Hahnenkamm-rennen på lördagen. Även under fredagen körs ett störtlopp i backen men det är Wengens flyttade lopp som genomförs.

– Visst blir det tufft med tre farttävlingar på tre dagar men de har fått till en bra lösning, säger Emilsson som kommer med fartkillarna Alexander Kröll och Felix Monsén till Kitzbühel måndagen den 18 januari.

– Vi får inte komma tidigare på grund av restriktionerna och när vi väl kommit till Kitzbühel vill de att vi stannar kvar där, förklarar Emilsson.

Under söndagen körs ett super-G i backen. Efter ett idogt pusslande mellan Wengen och Kitzbühel saknas det ett störtlopp för Wengen. Det internationella skidförbundet, Fis, kommer att kommunicera ut reservort för det störtloppet senare.

ARKIV: Anja Pärson skriver historia med VM-guld i störtlopp

Så blir alpina herrtävlingarna i Kitzbühel:

16 jan: Slalom (ersätter Wengen)

17 jan: Slalom (flyttas från 24 jan)

22 jan: Störtlopp (ersätter Wengen)

23 jan: Störtlopp

24 jan: Super-G (flyttas från 22 jan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet