Petra Vlhova var snabbast i båda åken. Foto: Bildbyrån

Petra Vlhova vann premiärduellen mot Shiffrin

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Petra Vlhova som tog hem värlscupspremiären i slalom i finska Levi.

Hon åkte snabbast i bägge åken och vann till slut med 18 hundradelar före amerikanskan Mikaela Shiffrin som hon hyllade efteråt.

– Jag är glad att hon är tillbaka. Hon pushar mig till att bli bättre, sa Vlhova till SVT Sport.

Vlhova tog sin 15:e världcupseger i karriären efter två imponerande åk. Men det var kanske ändå Mikaela Shiffrins comeback som gjorde det största intrycket i tävlingen som hölls i avsaknad av det svenska laget.

Mikaela Shiffrin hade inte tävlat i världscupen sedan januari och hon har gått igenom en tuff tid sedan dess. Utöver coronapandemin har hon bearbetat sorgen efter att hennes pappa gick bort i våras.

Shiffrin satte press

Trots det stod hon för ett bra första åk framför den begränsade publiken i Levi. Med startnummer ett satte hon ett tufft riktmärke.

I det andra åkte var det mindre lust och mer kamp när Shiffrin försökte hämta in Vlhovas ledning. Och hon åkte fort och hade den näst bästa tiden även i det andra åket. Men inte lika bra som segraren Petra Vlhova som sagt.

– Varje dag är en känslosam bergodalbana. Jag ville bara SMS:a till min pappa och få ett svar från honom säger Shiffrin till SVT Sport.

Även trean, Katharina Liensberger, Österrike, höll sin placering från det första åket genom att göra det tredje bästa åket. Trion på pallplats hade därmed en stor marginal till övriga startfältet.

KLIPP: Shiffrin känslosam i comebacken: ”Ville bara starta en tävling” (21 november 2020)

Resultat slalom damer

1. Petra Vlhova, Slovakien, 1.50,11

2. Mikaela Shiffrin, USA, +0,18

3. Katharina Liensberger, Österrike, +0,57

4. Wendy Holdener, Schweiz, +1,35

5. Michelle Gisin, Schweiz, +1,41

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.