Frida Hansdotter och SVT:s expert Pernilla Wiberg. Foto: Bildbyrån

Wiberg: ”Hansdotter är en legendar”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hansdotters beslut att lägga skidorna på hyllan kommer inte som en chock för SVT:s expert Pernilla Wiberg.

– Jag har haft det på känn under säsongen, säger hon.

Frida Hansdotter har två världscuptävlingar kvar, sedan är det slut för OS-mästaren från Pyeongchang. För SVT:s expert Pernilla Wiberg var det ett väntat besked.

– Ja, det var nog det. Jag har haft det på känn. Det är många som har frågat henne under säsongen, men hon har inte velat gå ut med det.

Frida Hansdotter har haft en svagare säsong i år, jämfört med tidigare. Men Wiberg tror inte att beslutet har haft någon inverkan på resultatet.

– Jag tror inte att det har påverkat henne alls, utan allt var upplagt för att hon skulle lägga av med OS-guld i fjol och VM på hemmaplan i år.

Hur stor är hon historiskt i Sverige?

– Hon har ju tagit OS-guld i alpint och det är inte så många som har gjort det. Det är Ingemar Stenmark, jag, Anja Pärson, Frida och André Myhrer. Så hon är stor. Hennes OS-guld är större än Andrés eftersom Mikaela Shiffrin tog sig i mål, medan både Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen åkte ur.

”Legendar”

Hansdotter har tillhört världseliten i slalom ända sedan första pallplatsen i världscupen, 2009 i  tyska Ofterschwang. 2015/2016 vann hon slalomcupen och totalt har hon fyra individuella världscupsegrar, ett OS-guld och tre individuella VM-medaljer (fem totalt).

– Hon har hållit sig uppe i toppen i många år och kommer att bli ihågkommen som en legendar i den alpina världen.

Även expert Tobias Hellman håller Hansdotter högt inom den alpina skidåkningen.

– Hon tillhör skaran av våra största svenska alpina skidåkare genom tiderna, säger han.

När Hansdotter nu bestämmer sig för att lägga av försvinner Sveriges i särklass mest meriterade damåkare. Men Pernilla Wiberg är inte orolig för återväxten.

– Vi har Anna Swenn Larsson, kronprinsessan som kom tvåa på VM. Sedan har vi även Sara Hector och Charlotta Säfvenberg som har gjort bra resultat, så jag är inte orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.