Tampa Bay Buccaneers quarterback Tom Brady håller upp Vince Lombardi-bucklan efter att ha vunnit NFL-finalen. Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Tom Bradys Tampa Bay vinner Super Bowl

Tampa Bay tog tidigt ledningen i NFL-finalen mot Kansas City – och tappade aldrig greppet i matchen, som slutade 31–9.

Quarterbacken Tom Brady får därmed fira sin sjunde Super Bowl-seger.

– Jag tror att vi visste att det här skulle hända, säger han.

Tampa Bays Buccaneers quarterback, superstjärnan och 43-årige veteranen Tom Brady, jagade sin sjunde Super Bowl-seger och spelade som en mästare mot Kansas City Chiefs.

– Jag är så stolt över alla grabbar här. Allt som vi hanterat under det här året. Vi hade en tuff månad i november, säger Brady i eftermatchintervjun när han får lyfta segerbucklan.

Flest titlar

Brady, som gick till Tampa Bay den här säsongen på ett tvåårskontrakt efter att ha spelat i New England Patriots sedan år 2000, har i och med segern fler titlar än vad någon klubb har.

– Jag tänker inte jämföra, att vara här och uppleva det med den här gruppen av killar… Varje år är fantastiskt. Och det här laget är mästare för alltid, det kan ni inte ta i från oss, säger han.

Tom Brady var i högsta grad delaktig i Tampa Bays seger. Med 37 sekunder kvar av den första perioden satte Rob Gronkowski matchens första touchdown, framspelad av just Brady. Det hann bli ytterligare två passningar som ledde till touchdowns innan matchen var över.

Präglades av pandemin

Finalen var tydligt präglad av pandemin. I publiken i Florida fanns exempelvis fler pappfigurer än människor, och av de 22 000 som har fått tag på biljetter var 7 500 vaccinerade sjukvårdsarbetare.

Att det var få i publiken hindrade inte en person från att i fjärde perioden ta sig in på planen i bar överkropp, innan han bryskt tacklades ned av säkerhetspersonalen.

Öppnade starkast

Regerande mästarlaget Kansas City var favoriter – med quarterback Patrick Mahomes, en 25-årig superstjärna – i spetsen.

Men Tampa Bay öppnade starkast, dominerade, och gick till halvtidsvila med en tydlig 21–6-ledning.

Kansas City har i och för sig en historia av att komma igen från att ha legat under, men 31–9 inför sista perioden blev ouppnåeligt. Tampa Bay spelade dessutom starkt defensivt och gav inte Kansas City mycket yta att springa på. Sista perioden blev också poänglös.

Inte Mahomes match

Mahomes hade det också kämpigt. En tåskada verkade påverka honom, och han haltade en hel del, även om han vid några tillfällen glimmade till. Tampa Bays försvarslinje gjorde också livet surt för honom.

Segern är Tampa Bays andra i klubbens historia.