Foto: TT Nyhetsbyrån

Bach: Alla OS-deltagare kan behöva vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar som att alla idrottare och supportrar vid OS i Tokyo kommer att behöva vaccin. Det säger IOK:s ordförande Thomas Bach efter ett möte med den japanska premiärministern Yoshihide Suga.

– Det här gör oss väldigt säkra på att vi kommer att kunna ha publik på OS-arenorna, säger Bach.

OS-arrangörerna är inget undantag. Även de väntar på ett vaccin mot coronaviruset. Det kommer att behövas för att OS i Tokyo kommande sommar ska bli någorlunda normalt.

– För att skydda det japanska folket så måste IOK vidta stora åtgärder för att så många som möjligt av de som kommer hit ska ha ett vaccin, säger Bach efter mötet i Japan.

Tokyo 2020

OS är planerat att börja den 23 juli.

I Japan har det nyligen spelats basebollmatcher med upp till 30 000 i publiken. Jämfört med många andra länder har Japan inte drabbats så hårt av coronaviruset. Landet har haft ungefär 1900 dödsfall kopplade till covid-19.

Flera undersökningar har visat att stora delar av det japanska folket är tveksamma till att OS arrangeras i landet just nu.

– Vi är fast beslutade att genomföra Tokyo-OS nästa sommar för att bevisa att mänskligheten har övervunnit viruset, säger minister Suga.

KLIPP: Hur farligt är det att gå på match – ur smittosynpunkt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet