Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. Foto: BILDBYRÅN

Björn Eriksson: ”Bra början – men det krävs mer”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottens får nytt stödpaket.

Riksidrottsförbundet välkomnar stödet – men önskar att regeringen hade tänkt annorlunda.

– Jag skulle helst velat ha två miljarder på ett helår med möjlighet att komma tillbaka om scenariot blir värre. Men det är väl så i juletider, du får inte alla julklappar du pekar på, säger ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

I dag kom beslut om ett nytt stödpaket till idrotten. Regeringen är överens med C och L om att ge idrotten 335 miljoner kronor. Pengarna täcker januari och februari 2021.

– Det är en bra början. Vi har begärt två miljarder för ett helt år och får motsvarande summa omräknat på två månader. Bra början, men det krävs mer, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Corona och idrott

Om du hade fått önska fritt...?

– Jag skulle helst velat ha två miljarder på ett helår med möjlighet att komma tillbaka om scenariot blir värre. Men det är väl så i juletider, du får inte alla julklappar du pekar på. Jag fick ändå en present, och den är väldigt välkommen, säger ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Vad är fördelen med årsbasis?

– Framför allt att vi kan tänka över kvartalen. Kompenserar man kvartalsvis eller några månader tappar vi dynamiken långsiktigt. Jag tror att det krävs kompensation för alla utsatta föreningar, men det krävs också en omställning inom idrotten. Pandemin eller dess följdeffekter kommer att fortsätta och det är ofta bättre att ha lite längre planeringscykler. Jag räknar med att lämna in ett material den 19 januari som ganska tydligt belyser de här frågorna.

”Jag är inte ledsen eller sur”

Det kommer snart finnas vaccin mot covid-19. Det kan vara en anledning till dagens besked.

– Jag tror det. Det är också så att många generella stöd går på två månader och då får idrotten, som är liten i det här sammanhanget, anpassa sig efter spelreglerna. Jag är inte ledsen eller sur, men jag tror att man på sikt måste tänka i längre termer, säger Björn Eriksson.

– När vaccinet kommer de effekterna troligen inte att ge någon större förbättring förrän man befinner sig i slutet av 2021, i bästa fall.

SVT SPORT FÖRKLARAR: Hur farligt är det att gå på match – ur smittosynpunkt? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet