Johan Olsson. Foto: TT Bildbyrån

Bragdguldet till Johan Olsson

Uppdaterad
Publicerad

I dag belönades längdskidåkaren Johan Olsson med Svenska Dagbladets bragdmedalj, den främsta utmärkelsen inom svensk idrott, för sitt VM-guld på femmilen från i våras.

– Det var nervöst och spännande att stå och vänta, säger Olsson vid prisutdelningen.

– Det är den största idrottsutmärkelsen man kan få i Sverige. Det är otroligt hedersamt och jag är otroligt stolt, fortsätter VM-hjälten.

Johan Olsson avslutade skid-VM i italienska Val di Fiemme i våras på bästa sätt: med guld på femmilen – det första svenska VM-guldet på en femmil på 20 år. Och medaljen kom efter ett heroiskt sololopp. Johan Olsson och Dario Cologna ryckte tidigt, men efter att duon samåkt blev Olsson i ensam ledning när Cologna föll i den brantaste utförslöpan.

Längd-VM 2013

– Jag trodde att ”det här bör jag klara”, det var precis på gränsen att jag lyckades göra det. Men jag måste ändå erkänna att jag än i dag är förvånad över min egen beslutsamhet, säger Olsson om det redan klassiska loppet.

Körde solo tre mil

Svensken körde solo de sista tre milen, men med mindre än en mil kvar var det nära att han upphunnen. Daniel Richardson, som skipppade sista skidbytet, plockade in rejält och var en stund bara dryga tolv sekunder efter.

Men Olsson bet ihop och drog återigen ifrån. Vid 46,8 km var Olsson 26 sekunder före klungan och trots en våldsam slutforcering från Dario Cologna kunde Olsson vinna med marginal.

”Mitt livs största lopp”

– Jag känner mig rätt jävla trött nu. Jag visste att det var vinna eller försvinna som gällde. Armarna krampade men benen höll. Det var mitt livs största lopp, sa en lycklig Olsson kort efter målgång till SVT Sport i mars.

Johan Olsson

Idrott: Skidor.

Född: 19 mars 1980.

Klubb: Åsarna IK.

Bor: Östersund.

Familj: Hustrun Anna (tidigare elitåkare), dottern Molly.

Meriter: VM-guld 50 km klassisk stil 2013, VM-silver 15 km fri stil 2013, VM-silver stafett 2013, VM-silver stafett 2011. OS-brons 30 km skiathlon och 50 km (k) 2010, OS-guld stafett 2010, OS-brons stafett 2006. Sex världscupsegrar.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Längd-VM 2013

Mer i ämnet