• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Capol: Inför ekonomiska sanktioner mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den norska dominansen i skidspåren bekymrar fler än svenska tv-tittare och Justyna Kowalczyk. I dag säger FIS förre tävlingsgeneral Jürg Capol, till norska NRK att ett sätt att begränsa Norges dominans, är att införa ekonomiska begränsningar.

– Man kan jämföra med Formel 1. Det finns en gräns för hur många dagar man kan testa, hur många hjul du kan använda under en tävling och hur stor budget man kan ha, säger Capol NRK.

-Har man 25 servicemänniskor är det frågan om alla de behövs, säger Capol om huruvida en sådan här begränsning skulle hindra utvecklingsmöjligheterna för de bästa åkarna. 

Capol var tidigare tävlingsgeneral med stort inflytande i internationella skidförbundet, Fis, nu i sin roll som den som handhar tv-rättigheterna har han inte samma direkta makt. Det har däremot norske storåkaren från 90-talet Vegard Ulvang, som är ledande i längdkommittén i Fis.

Begränsat antal tester

Ulvang säger att det inte finns några planer på ekonomiska begränsningar men att andra åtgärder finns på bordet.

– Det har pågått arbete under flera år, längs två axlar. En är att begränsa vem som kan komma åt banorna före start. Det andra är att begränsa den tid banorna är öppen, säger Ulvang till NRK.

Han tror att detta kan ändras redan till nästa vinter.

Bör inte avgöras i vallaboden

– Det finns flera anledningar till varför vi gör detta. Vi tittade på sprinten i Lillehammer helgen att banan används mer än 5000 gånger innan tävlingen startar, och då är det inte så mycket spår kvar. En annan del är att många anser att tävlingarna i första hand avgöras i spåren och inte i vallaboden.

Ulvang menar att regeländringarna inte är en reaktion  för att hålla tillbaka de bästa nationerna.

– Jag tror att man ska se det som att vi bör ge alla större möjligheter att hävda sig, oavsett om de kommer från en stor eller liten nation.

Både Capol och Ulvang tycker att det är naturligt att Norge dominerar sporten med tanke på intresset, traditionerna och resurserna. Men den norska dominansen nu på försäsongen är ett stort samtalsämne i internationella längdkretsar, bekräftar Vegard Ulvang för NRK.

Tittarras när Tyskland går dåligt

Både Capol och Ulvang följer utvecklingen noga och menar att det är livsviktigt för längdskidsporten att flera nationer hävdar sig. Annars rasar tittarsiffrorna.

– TV-siffror är viktiga. Och vi vet att intresset är relaterad till de egna nationernas idrottare och hur de hävdar sig. Så om vi vill ha skidåkning i europeisk tv, så vi måste vi ha många länder som gör sig gällande, säger Ulvang.

Två nationer är avgörande för det, Tyskland och Polen.

Att Justyna Kowalczyk inte deltog, och att Tyskland inte gjorde bra ifrån sig gav sådana dramatiska effekter på tittarsiffrorna under Tour de Ski ifjol – då Norge dominerade fullständigt.

-Som mest hade Tour de Ski 13-14 miljoner tittare. Förra vintern var det bara hälften som mest, cirka sju miljoner, säger Capol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet