Yoshiro Mori i blåsväder Foto: Bildbyrån

Efter sexistisk kommentar – nu uppges OS-chefen avgå

Publicerad

OS-chefen i Tokyo, Yoshiro Mori, påstås vara på väg att avgå efter en rad kritiserade sexistiska uttalanden.

-Jag ska förklara mig i morgon, säger Mori.

Mori säger till Nippon TV att han ska förklara situationen på fredagen då OS-organisationen har ett krismöte med anledning av Moris uttalanden.

– Jag måste be om ursäkt för det här. Jag kan inte låta det fortgå, säger han utan att ge ett klart besked i frågan om hans avgång.

Tokyo 2020

Flera japanska medier rapporterar, med hänvisning till anonyma källor, att Mori har berättat att han har för avsikt att meddela sin avgång vid fredagens möte. Enligt nyhetsbyrån Reuters källor ska Mori träffa Saburo Kawabuchi, chef för OS-byn i Tokyo, på torsdagen och be honom ta över ordförandeskapet för OS-organisationen.

Fotbollslegendar

Kawabuchi är en före detta fotbollsstjärna och tränare, som bland annat varit förbundskapten. Kawabuchi, 84, var med och startade den japanska proffsligan i fotboll J League och var dess förste ordförande. Han har också varit ordförande i Japans fotbollsförbund.

83-årige Mori, ordförande i Tokyo-OS organisationskommitté, hamnade i blåsväder förra veckan då han på ett möte sade att kvinnorna i styrelsen för OS pratade för mycket, betedde sig olämpligt och var emot den olympiska andan.

Uttalandet har mött stark kritik både i Japan och i övriga världen. Flera hundra volontärer har hoppat av sina OS-jobb i protest, kvinnliga japanska politiker har protesterat genom att klä sig i vitt och stora sponsorer har kritiserat uttalandena. Mori har bett om ursäkt, men hittills sagt han inte tänker avgå.

Wickenhauser: ”Framsteg”

Moris eventuella avgång har mötts med positiva kommentarer. Den förra kanadensiska ishockeystjärnan Hayley Wickenhauser, medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK) skriver på Twitter: ”Framsteg”.

Och den japanske OS-silvermedaljören i maraton, Kenji Kimihara, säger till Reuters:

– Det var problematiska och allvarliga uttalanden. Jag tror att en avgång kan hjälpa till att förverkliga OS i Tokyo, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet