Foto: TT

Första svensken utsläppt från OS-karantänen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges OS-trupp fick sitt första covidfall på plats i Peking när SOK-ledaren Johan Flodin testade positivt efter landning.

Efter en kort vistelse på karantänshotell har han nu släppts ut.

– Jag mår kanon, säger han.

Två dygn – så länge behövde Johan Flodin från Sveriges olympiska kommitté (SOK) vistas i karantän innan de två tester som krävs visade negativt.

Kortast möjliga tid, konstaterar han själv dagen efter att ha blivit utsläppt.

OS i Peking 2022

– Man har fått med sig att det skulle vara en skräckupplevelse. Men alla har varit vänliga. Det märks väldigt tydligt att de inte har lust att straffa en, utan vill att man ska bli frisk och testa negativt, säger han och fortsätter:

– De har kommit och tagit blodtryck, syremättnad och temp flera gånger per dag. Serverat mat och kommunicerat.

Johan Flodin, hittills en av två svenskar i truppen som hamnat i karantän, säger att han hela tiden känt sig frisk. Den andra svensken, längdskidåkaren Leo Johansson, testade även han positivt efter ankomst till Kina – trots sex negativa pcr-test i bagaget efter att tidigare varit smittad.

Johansson är fortfarande i karantän, isolerad på ett separat karantänshotell cirka 20 minuter från det övriga landslaget i OS-orten Zhangjiakou norr om Peking.

Johan Flodin är åter i arbete i Kina, om än digitalt. För hans del gäller nu sju dagars extra distans till andra i OS-bubblan.

– Nu kallas man för ”close contact”, förklarar han och berättar att han testas lite extra, undviker matsalen och närkontakter under kommande vecka, innan allt återgår till det normala inom OS-bubblan för hans del.

– Det finns vissa begränsningar i det jag kan göra, jag ska inte sitta och hänga på kontor med andra och jag kan inte bidra rent fysiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet