Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
HörGunilla Lindberg om känsliga frågan om Ryssland i OS. Foto: Bildbyrån.

Gunilla Lindberg om känsliga frågan om Ryssland i OS: ”Kan ha en egen personlig uppfattning”

Uppdaterad
Publicerad

IOK har fortfarande inte tagit något beslut kring rysk och belarusisk medverkan i OS.

Vad den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg anser i frågan?

Oklart.

– Min egen personliga uppfattning behåller jag för mig själv, säger hon.

Många hade förväntat sig att IOK skulle fatta ett beslut om rysk och belarusisk medverkan i OS 2024 denna vecka, i samband med IOK-kongressen i indiska Mumbai (Bombay).

Så blev det inte. Efter ett styrelsemöte meddelades att IOKs tidigare ställningstaganden i frågan fortfarande gäller.

OS i Paris 2024

”IOK har rätt att besluta om deltagande för individuella neutrala atleter med ryska pass i Paris-OS 2024 och vinter-OS i Milano/Cortina 2026 vid ett lämpligt tillfälle”, hette det i ett pressmeddelande.

Lindberg tidigare styrelseledamot

I och med att det inte hålls någon ytterligare kongress förrän i Paris i samband med OS i sommar tyder det mesta på att beslutet om deras medverkan ligger i styrelsens händer.

Där har Gunilla Lindberg tidigare suttit med, senast 2011-19. Hon är numera en av 99 IOK-ledamöter. Därmed lär hon inte få rösta i frågan om ryska idrottare ska få vara med i OS, eftersom allt tyder på att det är just styrelsen som verkar fatta beslutet.

Svenskan: Inte någon enkel fråga

Trots det vill Lindberg inte säga vad hon tycker i frågan.

– Den svenska och nordiska uppfattningen är ju densamma som har varit där hela tiden. Sen så... Just nu så behåller jag min egen personliga uppfattning för mig själv, säger hon, och förklarar att frågan inte är helt enkel för en organisation som IOK:

– Det är ju jättesvårt om man fattar demokratiska beslut till exempel, om man är 206 medlemsländer som röstar om var man ska ha kommande tävlingar eller liknande.

– Man kanske har en egen uppfattning, men det är ju demokrati också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet