Sverige ett steg närmare OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, med Stockholm som huvudort, har tagit ett nytt steg mot att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Turkiets bidrag Erzurum rekommenderas inte som värd för vinterspelen.

– Drömmen om ett OS i Sverige lever nu i högre grad än någonsin, säger Richard Brisius, vd för OS-bolaget, till SVT Sport.

Från början var det sju. Nu verkar antalet bud för att arrangera OS 2026 snart vara nere på tre: Stockholm, Calgary och Cortina/Milano.

Sion, Sapporo och Graz har hoppat av sedan tidigare – avskräckta av bland annat stora kostnader – och på en presskonferens i dag meddelade Internationella Olympiska Kommittén att man inte tänker rekommendera turkiska Ezurum.

– Det här är bara en rekommendation från IOK:s styrelse, nu får vi se vad de 96 medlemmarna fattar för beslut på tisdag. Men vi är förstås mycket positiva och glada, säger Richard Brisius till SVT Sport.

– Det här visar att IOK:s experter tycker att Sveriges förslag och upplägg för att arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige är jättebra. Ingenting är klart, men det här är ytterligare ett steg i rätt riktning, fortsätter han.

När SVT Sport i september pratade med de åtta riksdagspartierna var intresset för ett OS i Stockholm svalt.

– Vi delar inte uppfattningen att vi skulle sakna politiskt stöd. I alla samtal vi har haft med politiker har vi förklarat att det här projektet är en väldigt bra möjlighet. Vi är väldigt respektfulla inför politikernas svåra jobb och just nu är en tuff period att lyfta fram just den här frågan, säger Richard Brisius.

Det är först nästa höst som IOK kommer att utse en slutgiltig OS-värd för 2026.

Fakta: Intressenter av vinter-OS och Paralympics 2026

Stockholm

Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté har lämnat in en intresseanmälan för 2026, med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

Erzurum, Turkiet

Turkiet har sökt sommar-OS flera gånger men nu är det första gången landet är intresserade av att arrangera vinter-OS. Kandidaturen stöds av presidenten Recep Tayyip Erdogan. Tanken är att OS ska gå i provinserna Erzurum, Erzincan och Kars. Erzurums borgmästare föreslog nyligen att bob, rodel och skeleton skulle gå ryska Sotji.

Milano och Cortina d'Ampezzo

Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För några veckor sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon statlig ekonomisk garanti för säkerhetsarbetet, har man meddelat.

Calgary

OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.