Thomas Bach. Foto: Bildbyrån

”Som ett pussel – tar du bort en bit riskerar allt att förstöras”

Uppdaterad
Publicerad

OS i Tokyo är framflyttat till nästa år, men en av de största frågorna återstår: Vilka datum ska spelen hållas?

– Det här som ett stort pussel. Om du tar bort en bit riskerar allt att förstöras. Men vi är övertygade om att vi tillsammans kan lägga ett vackert pussel och i slutändan arrangera fantastiska spel, säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach på en telefonkonferens.

På torsdagen ska IOK inleda samtal med de internationella idrottsförbunden för att hitta en lösning.

– Första steget är att prata med dem och se vilka möjligheter vi har. Vi tror att vi kan ha en lösning ganska snart, säger Bach.

Tokyo 2020

Det är inget enkelt jobb som väntar IOK och resten av idrottsvärlden. Kalendern för närmaste året kommer att vara fulltecknad med mästerskap, turneringar och serier som ställts in eller skjutits upp grund coronakrisen.

Två andra mästerskap i stora sommaridrotter som lär behöva flyttas är sim-VM i Japan och friidrotts-VM í USA, båda avgörs i juli och augusti nästa år. Båda arrangörerna har meddelat att man är inställda på flytta tävlingarna om det krävs för att kunna hålla ett OS.

Löftet från IOK och arrangören i Tokyo är att spelen ska hållas senast sommaren 2021.

KLIPP: Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet