IOK vill stoppa ryska idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) har kommit med en ny rekommendation.

Nu uppmanar man idrottsorganisationer att stoppa ryska och belarusiska idrottare från internationella tävlingar.

IOK:s exekutivkommitté har i dag diskuterat ryska invasionen av Ukraina. På den officiella hemsidan har man nu publicerat en rekommendation där man uppmanar världens idrottsorganisationer att inte bjuda in eller låta ryska och/eller belarusiska idrottare delta.

”För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare och ledare att delta i internationella tävlingar”, skriver IOK i ett pressmeddelande.

Idrott och politik

IOK uppmanar också till andra lösningar vid tillfällen då ryskt uteslutande inte är möjligt. Kommittén skriver att man vid sådana idrottstävlingar inte ska använda sig av ryska eller belarusiska nationella symboler, färger, flaggor eller nationalsånger.

Dessutom understryker IOK att inga idrottsevenemang ska arrangeras i vare sig Ryssland eller Belarus.

ARKIV: Svenska idrottare om att stänga ute ryska idrottare (26 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet