Nu är OS-elden släckt. Foto: TT

Nu är olympiska elden släckt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är OS-elden släckt för den här gången. 

Ett mästerskap som har präglats av pandemin, en diplomatisk bojkott och svenska medaljsuccéer.

– En oförglömlig upplevelse, konstaterade IOK:s ordförande Thomas Bach innan han stängde 24 upplagan av vinterspelen.

Elvira Öberg höll den svenska fanan högt under avslutningsceremonin av OS i Peking 2022. Ett mästerskap som blev historiskt framgångsrikt för Sverige med 18 medaljer totalt, varav åtta guld.

Det är det andra olympiska mästerskapet som hålls under pandemin och det har varit strikta restriktionsregler för att undvika smittspridning i OS-bubblorna.

OS i Peking 2022

I det traditionsenliga talet tackade internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach det kinesiska folket för att de såg till att spelen kunde genomföras på ett säkert sätt och välkomnade också Kina, med sina 15 medaljer, som en vintersportnation.

Men Kina som värdnation har varit starkt kritiserat, bland annat på grund av avsaknad av mänskliga rättigheter och diskriminering av olika folkgrupper. Något som gjort att flera av världens ledare valt att bojkotta mästerskapet och idrottare har uppmanats att inte kritisera Kina under det.

Bach hyllade också idrottarna och att de har stöttat och omfamnat varandra trots eventuella konflikter länder emellan.

– Olympiska spelens förenande kraft är starkare än de som vill dela på oss. Ni ger fred en chans, sa han under det avslutande talet.

Efter en drygt en och en halv timme lång ceremoni släcktes elden i Fågelboet i Peking. Nästa gång den tänds är det i Milano-Cortina d'Ampezzo i Italien 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet