Karin Mattsson hoppas kunna stoppa ryska skidåkare inom kort. Foto: Bildbyrån

Skidförbundet: Arbetar nära RF och regeringen för att få till en EU-sanktion

Uppdaterad
Publicerad

Fis kommer inte att stoppa ryska och belarusiska idrottare från att delta i världscuptävlingarna i Norge och Sverige.

Det svenska skidförbundet jobbar nu mycket nära Riksidrottsförbundet (RF) och regeringen för att få till en EU-sanktion som utesluter ryskt deltagande.

– Vi tror och hoppas att ett sådant beslut kommer inom kort, säger Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till SVT Sport.

Norska skidförbundet skrev i helgen att man inte kommer att välkomna ryska och belarusiska idrottare till världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen. Under måndagsmorgonen gick Svenska skidförbundet i samma spår och meddelade att man stöttar Vasaloppets beslut att förbjuda åkare från samma nationer att delta.

Nu har länderna – tillsammans med det finländska förbundet – gått samman och skrivit ett brev till det internationella skidförbundet.

Idrott och politik

”Mot bakgrund av det senaste beslutet i dag från IOK, att inte bjuda in eller tillåta deltagande av ryska och belarusiska idrottare, vi hoppas på ett snabbt beslut av FIS”, skriver man bland annat.

Det internationella skidförbundet, Fis, som styr och äger världscuptävlingarna, skriver dock i ett mejl till norska NRK att man inte tänker utesluta idrottarna från världscuptävlingarna i längdskidor. Tidigare i dag sade Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, till SVT Sport att man jobbar på en annan lösning för att utesluta ryssarnas deltagare.

– Jag vill verkligen understryka att vi arbetar mycket nära Riksidrottsförbundet och regeringen för att få till en sanktion mot Ryssland och det skulle innebära att det inte blir något ryskt deltagande. Vi tror och hoppas att ett sådant beslut kommer inom kort, sade hon då.

”Inte med det här att göra”

Hon förstår inte Fis mejl till NRK.

– Den har inte med det här att göra. Det är en exceptionell situation med Ukraina som är angripet av Ryssland. Det här handlar om helt andra saker. Vi har lagt mycket tid och arbete senaste dagarna på att med Riksidrottsförbundet jobba för att EU ska besluta om sanktioner mot Ryssland och rysk idrott. Att vi på de grunderna får tillåtelse att utesluta ryska idrottare från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet