Jacob Hårds höjdpunkter från Peking-OS. Foto: Bildbyrån

Jacob Hård om OS-succén: ”Inte ens överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige sätter ett rekord på OS och åker hem med 18 medaljer.

Men det överraskar inte SVT Sports kommentator Jacob Hård.

– Inte en enda av de svenska medaljerna är någon större skräll. Så stark är svensk vinteridrott nu, säger han.

OS i Peking blev en blågul succé, och bland Sveriges åtta guld finns det några utövare vars framgångar värmer lite extra för Jacob Hård.

– Jag tänker på Niklas Edin som kan bada i VM-guld och EM-guld som en annan Joakim von Anka. Att han och hans lag nu också får den allra finaste guldmedaljen – det känns bra, säger han och fortsätter:

OS i Peking 2022

– Precis som att Sara Hector, efter en karriär med många svårigheter att komma över, nu också fick stå högst upp på den allra finaste prispallen.

”De brukar ha svårt för det”

Men det är varken Sara Hectors eller curlingherrarnas prestation som imponerar allra mest.

– Det är Nils van der Poel med sina fantastiska lopp. En kille som gått sina egna vägar fram dessutom. Att freeski-åkarna nu också lyckas på OS är något nytt, de brukar ha svårt för det.

Om man bortser från den svenska glädjen fanns det vissa som inte levde upp till de högt ställda förväntningarna under Peking-OS 2022.

– Besvikelsen är att det inte blev några individuella medaljer till distansåkarna i det svenska längdskidlandslaget. Överraskande, med tanke på hur säsongen sett ut och hur stor utdelningen var på förra VM, säger Jacob Hård.

Hör Jacob Hårds summering av vinter-OS i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet