Foto: Bildbyårn/TT

Japanska OS-chefen: Kan skjuta på OS

Uppdaterad
Publicerad

Sommar-OS i Tokyo kan skjutas upp till senare i år på grund av coronaviruset, enligt Japans OS-minister Seiko Hashimoto.

I slutet av maj tror hon att ett beslut måste tas.

I en utfrågning i det japanska parlamentet sade Hashimoto att kontraktet med Internationella olympiska kommittén (IOK) kräver att spelen ska avgöras under 2020.

– Det kan tolkas som att det går att skjuta upp, sade hon enligt BBC och tillade:

Tokyo 2020

– Vi gör allt för att säkerställa att spelen går vidare som planerat.

Enligt nyhetsbyrån AFP tillade Hashimoto att slutet maj ser ut som ett ”viktigt riktmärke” för när man måste bestämma om spelen ska avgöras som planerat.

– Vi anstränger oss till vårt yttersta för att övertyga IOK om att OS i Tokyo kan avgöras på ett säkert sätt, säger hon.

I Japan hålls skolorna stängda och flera idrottsevenemang har påverkats av virusets utbrott. Bland annat har en testtävling i rullstolsrugby inför Paralympics skjutits upp, liksom en testtävling i klättring inför OS.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade i förra veckan att han är ”helt säker” på att OS kommer att avgöras som planerat den 24 juli–9 augusti. IOK:s styrelse har under tisdagen och onsdagen ett möte i Lausanne för att bland annat diskutera coronaviruset. Innan Bach gick in till styrelsemötet förde han återigen fram samma budskap:

– Vi förbereder oss för ett lyckat OS i Tokyo 2020, sade han enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet