Avslutningsceremonin vid OS i Pyeongchang 2018, med en tänkt överlämning till Peking. Foto: Bildbyrån

Kravet: Flytta vinter-OS 2022 från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Vinter-OS 2022 borde flyttas från Kina.

Det kravet har flera grupper som arbetar för mänskliga rättigheter nu framfört till Internationella olympiska kommittén, IOK.

”IOK borde rätta till sitt misstag”, skriver de i ett brev till Thomas Bach.

Nästa vinter-OS ska avgöras 2022 i den kinesiska huvudstaden Peking.

Nu har en koalition av över 160 olika människorättsorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter skrivit ett brev där de kräver att spelen ska flyttas till ett annat land. Bland annat med anledning av Kinas ockupation av Tibet och förtrycket av etniska minoriteter inför landets senaste OS, sommarspelen i Peking 2008.

OS i Peking 2022

”IOK måste rätta till misstaget som gjordes när de gav Peking arrangörsskapet av vinter-OS 2022. IOK måste förstå att den olympiska andan kommer att skadas ytterligare om de allt mer försämrade mänskliga rättigheterna runt om i Kina helt ignoreras”, skriver de bland annat i brevet, som IOK:s ordförande Thomas Bach fick inför exekutivkommitténs möte i Schweiz under onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kina har flera gånger tidigare kritiserats för bristande mänskliga rättigheter, och krav har tidigare lyfts för en bojkott av spelen 2022. Det har dock inte fallit i god jord hos Thomas Bach, som så sent som för två månader sedan sade att bojkotter inte gör någon skillnad.

ARKIV: Svensk satsning inför OS 2022 (27 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet