Otto Drakenberg fick ta emot Sportspegelpriset för sitt sätt att stå upp för Svenska fäktförbundets åsikter vid den internationella kongressen 2022 – trots att deltagare försökte tysta honom.
Drakenberg menar att han har sett effekt av sin konfrontativa ledarstil men andra svenska idrottsledare är tveksamma till taktiken. Petra Sörling, ordförande i Internationella bordtennisförbundet, föredrar en mer lyssnande strategi.
– Hade jag vrålat till mina medlemmar hade de vrålat tillbaka. Jag tror inte vi hade nått så långt.
Så vad är mest effektivt? Lena Lid Falkman, forskare i ledarskap vid Karlstad universitet och Handelshögskolan i Stockholm, menar att det beror på situationen.
– Ibland behöver vi någon som står upp, en Dag Hammarskjöld mot Chrusjtjov eller Rosa Parks som sitter kvar på bussen. Någon som går in och ”tacklar” och är offensiv. Och ibland behöver vi någon som är smidig, tyst, diplomatisk. Men tillfället, det är det det handlar om, när det passar att ”skrika till”?
Hon menar att det positiva med Drakenbergs agerande var just detta.
– Att han tog tillfället i akt. Det här var rätt tillfälle att debattera hur man ska hantera HBTQ-frågor. Det är ju inte den enskilde fäktaren som ska svara för det, säger Lid Falkman och fortsätter:
– Sedan älskar jag en grej som han gjorde i talet, och det var när han sa: ”Protestera ni, mitt plan går i morgon eftermiddag, jag har tid”.
Fanns det något negativt i talet?
– Ja, han framstår som lite självgod när han säger ”Om du kände mig så skulle du inte säga så”. Det blir lite självgott, inte jättebra.
Petra Sörling framhåller den ”svenska, diplomatiska ådran”, en strategi som är populär bland många ledare.
– Den är det vanligaste sättet. Tyst diplomati och att påverka före och under möten på ett tyst sätt. Då kanske vi inte alltid vet vad de har gjort och vad effekten blir, säger Lid Falkman.