Regeringen öppnar för att släppa in publik på arenorna i april. Foto: Bildbyrån

Amanda Lind öppnar för publik på arenorna från och med 10 april

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli publik på läktarna redan i den allsvenska fotbollspremiären andra helgen i april. Det säger idrottsminister Amanda Lind (MP) i en intervju med Göteborgs-Posten.

Enligt GP har Folkhälsomyndigheten gett grönt ljus för att åskådare ska få återvända till idrottsarenorna från och med den herrallsvenska premiärhelgen, 10–11 april. Men beskedet kommer med en rejäl brasklapp: Smittoläget får inte förvärras fram tills dess.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Lind till GP.

Corona och idrott

Förslaget rimmar väl med den öppningsplan som Svensk Elitfotboll tog fram tidigare i år.

– Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett första steg med låga publiknivåer, men mer än dagens åttapersonersgräns, olika beroende på om det är sittande publik eller utomhus. Och i takt med att smittläget förbättras kan fler steg tas, säger Amanda Lind.

Från Svensk Elitfotboll ser man positivt på att få möjlighet att ta in fler supportrar.

– Vi har lämnat in remissvar med en öppningsplan, i första skedet vill vi släppa in 15 procent av arenans sittkapacitet på ett smittsäkert sätt. Om vi lyckas med det blir nästa steg 40 procent. Medan Folkhälsomyndighetens förslag ligger på lägre nivå, säger Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson till SVT Sport.

Vad betyder beskedet för er att kanske kunna släppa in lite publik?

– Det känns jätteviktigt. Vi genomförde förra säsongen på ett ansvarsfullt sätt. Vi känner att vi är redo för att släppa in publik, utan risk för smittspridning. Och detta är väldigt viktigt för många som vill följa sitt lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet