Monsen går till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Lockropen från Norge blev för starka. Arild Monsen lämnar jobbet som herrtränare i svenska skidlandslaget och blir sprinttränare i Norge.

Arild Monsen är förlorad för Sverige. Det stod klart efter ett möte mellan Monsen, Sares och nye förbundskaptenen Rikard Grip i Stockholm på måndagskvällen.

– Arild blir inte kvar i Sverige, säger Johan Sares till TT.

Världscupen i längdskidor

– Vi gick aldrig in i förhandlingar. Vår inställning är att man måste brinna för jobbet till hundra procent. Vi har haft en öppen och fin dialog och tackar honom för fyra fina år.

Sprinttränare igen

Erbjudandet som sprinttränare i Norge är anledningen till Monsens sorti. Norska landslaget ska presentera sin organisation i Oslo på onsdagen.

Monsens inledde sina fyra år i Sverige som sprinttränare och var den senaste säsongen herrtränare. Sprintstjärnan Emil Jönsson har varit med under hela den perioden.

”Alltid trist när någon i organisationen slutar. Men jag har fortfarande ett bra samarbete med Bengt Stattin som varit min tränare i åtta år, så jag kommer inte att märka av någon förändring på den biten. Jag önskar så klart Arild lycka till och hoppas han får norskarna att åka snabbt i vinter”, säger Jönsson i ett sms.

Just herrsprinten är det som har brustit i Norge den gångna säsongen. Norge tog inte en enda världscupseger i grenen, i VM var distansåkaren Petter Northug ende man på pallen.

Monsen tar över efter Ulf Morten Aune, som ska få en administrativ roll.

Vitt papper

Sveriges längdlandslag har tappat både förbundskaptenen och herrtränaren på kort tid.

Tidigare damtränaren Rikard Grip har tagit över som förbundskapten. Till sin hjälp har han Lars Selin med ansvar för utvecklingslaget Team 2015, och juniorlandslaget.

De har ett vitt papper framför sig.

Fyra tränare, möjligen fem, ska hittas. Och nästa säsong väntar OS i Sotji.

– Kanske inget drömscenario, men det är ingen situation som skrämmer oss heller. Vi har ett stort antal ledare runt landslaget och som skapar trygghet i organisationen, säger Johan Sares.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet